rolada szpinakowa z łososiem:)
Składniki :
- 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
- czosnek (wedle uznania)
- sól, pieprz
- 2 opakowania serka śmietankowego (np. Philadelphia)u mnie naturalny i czosnkowy
- 10 dużych plastrów wędzonego łososia
Szpinak należy rozmrozić a następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody. Tak rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle około 10 minut oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Formę do pieczenia (u mnie blacha z piekarnika - dzięki temu placek szpinakowy był cieńszy) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować małą ilością oleju.
Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami i dobrze wymieszać. Białka z odrobina soli ubić osobno na sztywną pianę. Dodać ją do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać.
Masę szpinakową równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut.
Upieczony placek szpinakowy po wyjęciu z piekarnika przykryć arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie odwrócić (i tu przydała mi się największa deska do krojenia).
Pozostawić przykryty papierem aż do wystygnięcia.
Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) i rozsmarować równomiernie serek. Ułożyć plastry łososia tak aby przykryły całą powierzchnię placka. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, zawinąć ściśle w folię i wstawic do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać roladę pok...
Polubili:
Jola55
Sunshinee88
thebiggestsurprise
emilshien
kotakotaelo
klaaudiaa89
arlen2611
iwciecier
ciociu
sysuniaa4
oraz 6 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
2
4
1
Nasze organizmy potrzebują wsparcia, aby móc si...
Gaba27 Naprawdę ktoś ten cytat uważa za wartościowy? Ludzie, krytykujecie lekarzy i ich pracę ale przypo...
annkaxp
Pyszne <3
Puppy89
mmmm pycha!
lucy_lbn
Uwielbiam.... :) Polecam zawinąć szpinakowego biszkopta w rulon razem z papierem do pieczenia bynajmniej w moim przypadku nie kruszył się przy zwijaniu. Polecam zamiast płatpów brzuszki z łososia jak dla mnie rewelacja tylko troche wiecej zabawy :)