Przedstaw związki literatury renesansu z antyczną kulturą


Więcej zszywek z tablicy

jedzonko;)

ZDROWE OWSIANE BATONIKI-. S...
cynamonowe pancakes z jabłk...
Domowy chleb - CUDO!

Przyg...
pomysł na zapiekankę z szyn...
Danie z makaronu

Przepis
S...
bułeczki makówki:)
Składnik...
Kremowa tarta z jagodami
Sk...
Pieczone udka z kremowym se...
Tort w wersji ultra-light :...
kotlety z kalafiora:)
Skład...
Parówki w cieście naleśniko...
na upaŁy:
połówki lub całe ...
Składniki:

na ciasto:
125g...
Owsiane bułeczki muffinkowe...
rolada szpinakowa z łososie...
zapiekanka przeplotka


Skł...
Składniki: 1 szklanka surow...
Włoski kociołek błyskawiczn...
Makaron z kurczakiem i sere...
feta, pierś z kurczaka,szpi...
Krokiety z kalafiora i czos...
Bardzo delikatne, wręcz pia...
Makaron muszle z mozzarellą...
fit:)
:):);):)
.......
monsterbuuu

monsterbuuu

Dodane 3.02 o 15:03
Obserwuj
rolada szpinakowa z łososiem:)

Składniki :

- 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
- czosnek (wedle uznania)
- sól, pieprz

- 2 opakowania serka śmietankowego (np. Philadelphia)u mnie naturalny i czosnkowy
- 10 dużych plastrów wędzonego łososia


Szpinak należy rozmrozić a następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody. Tak rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle około 10 minut oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Formę do pieczenia (u mnie blacha z piekarnika - dzięki temu placek szpinakowy był cieńszy) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować małą ilością oleju.
Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami i dobrze wymieszać. Białka z odrobina soli ubić osobno na sztywną pianę. Dodać ją do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać.
Masę szpinakową równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut.
Upieczony placek szpinakowy po wyjęciu z piekarnika przykryć arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie odwrócić (i tu przydała mi się największa deska do krojenia).
Pozostawić przykryty papierem aż do wystygnięcia.
Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) i rozsmarować równomiernie serek. Ułożyć plastry łososia tak aby przykryły całą powierzchnię placka. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, zawinąć ściśle w folię i wstawic do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać roladę pok...

rolada szpinakowa z łososiem:)


Składniki :

- 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
- czosnek (wedle uznania)
- sól, pieprz

- 2 opakowania serka śmietankowego (np. Philadelphia)u mnie naturalny i czosnkowy
- 10 dużych plastrów wędzonego łososia


Szpinak należy rozmrozić a następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody. Tak rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle około 10 minut oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Formę do pieczenia (u mnie blacha z piekarnika - dzięki temu placek szpinakowy był cieńszy) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować małą ilością oleju.
Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami i dobrze wymieszać. Białka z odrobina soli ubić osobno na sztywną pianę. Dodać ją do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać.
Masę szpinakową równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut.
Upieczony placek szpinakowy po wyjęciu z piekarnika przykryć arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie odwrócić (i tu przydała mi się największa deska do krojenia).
Pozostawić przykryty papierem aż do wystygnięcia.
Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) i rozsmarować równomiernie serek. Ułożyć plastry łososia tak aby przykryły całą powierzchnię placka. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, zawinąć ściśle w folię i wstawic do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać roladę pok...

Zgłoś naruszenie

annkaxp

Pyszne <3

 |  22.02 o 13:29  

Puppy89

mmmm pycha!

 |  20.02 o 21:35  

lucy_lbn

Uwielbiam.... :) Polecam zawinąć szpinakowego biszkopta w rulon razem z papierem do pieczenia bynajmniej w moim przypadku nie kruszył się przy zwijaniu. Polecam zamiast płatpów brzuszki z łososia jak dla mnie rewelacja tylko troche wiecej zabawy :)

 |  5.02 o 16:56  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: