Roladki schabowe z szynką i serem w sosie śmietanowo-musztardowym,
to pomysł na dość szybki obiad, który można zrobić np. dzień wcześniej, a później tylko odgrzać roladki w sosie.
360g schabu (5 plastrów)
5 plasterków sera
5 plasterków szynki
pieprz, sól, papryka słodka do smaku
2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
3/4 szklanki wrzątku (150ml)
pół szklanki śmietanki kremówki (125ml)
natka pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
1 czubata łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki wody (do zagęszczenia sosu)
Schab umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Na każdy plaster schabu nałożyć plasterek szynki i sera, zwinąć w roladki.
Na patelni rozgrzać olej, zarumienić roladki z każdej strony.
W szklance wymieszać 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej z wrzątkiem. Wlać na patelnię i dusić całość przez ok. 15 minut. Kolejno dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
W 1/3 szklanki wody wymieszać czubatą łyżkę mąki pszennej, dodać do sosu, dokładnie wymieszać.
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.