Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami
Karkówka pokrojona na 1cm plastry
Kapusta kiszona
Pieczarki
sól
pieprz
papryka słodka
duży ząbek czosnku
1 cebula
mąka do zaciągnięcia sosu
tłuszcz do smażenia
Kapustę gotujemy tak al dente ( będzie się jeszcze dusić z roladkami)
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie przesmażamy na łyżce masła, delikatnie solimy.
Ugotowaną i odciśniętą z nadmiaru wody kapustę kroimy drobno.
Dodajemy przesmażone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry ,uważając aby nie zrobić dziurek.
Przyprawiamy solą i pieprzem .Układamy farsz z kapusty i pieczarek .
Następnie zwijamy w roladkę i związujemy nićmi lub spinamy wykałaczkami. Na głębokiej patelni roztapiamy łyżkę masła dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przygotowane roladki ,oprószamy słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Następnie zalewamy do połowy bulionem,
( ewentualnie wodą z dodatkiem magi lub sosu sojowego)
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
5. Miękkie roladki przekładamy na talerz,zdejmujemy nici lub wykałaczki.
Powstały sos przecedzamy przez gęste sito,zaciągamy mąką.
W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze do smaku.(można dodać odrobinę przecieru pomidorowego ,sos zyska na kolorze i smaku).
Proporcje to np. 1 kg kapusty kiszonej i 600/700 gram pieczarek.
Użytkownicy także przypinają: