Rozgrzewająca zupa paprykowa z kabanosem
składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
5 papryk (2 czerwone, 2 żółte, 1 zielona)
4 pomidory
1 cebula
150g fasolki szparagowej
200g kabanosów wieprzowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
papryka chilli
2 łyżki masła
sól, pieprz
dodatki:
ryż
posiekana pietruszka
przygotowanie:
Papryki oczyszczam z nasion i kroję w nie za dużą kostkę.
Pomidory nacinam przy szypułce i sparzam we wrzątku. Po minucie odlewam wodę, schładzam pomidory w lodowatej wodzie i zdejmuję skórkę. Z obranych pomidorów wycinam środek z pestkami (wyrzucam) i kroję je w kostkę.
Fasolkę oczyszczam z końcówek i kroję na 3-4 cm kawałki.
Cebulę kroję w kostkę, kabanosy w cienkie plasterki.
Bulion zagrzewam i wrzucam fasolkę. Gotuję ok. 6 minut. Po tym czasie dorzucam pomidory.
W tym czasie na patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokrojone kabanosy, chwilę podsmażam i dorzucam cebulę, smażę aż się zeszkli. Wszystko z patelni wrzucam do garnka z bulionem.
Na tej samej patelni duszę paprykę pod przykryciem, podlewam odrobiną wody, trzymam na patelni ok. 7-8 minut i wrzucam do garnka.
Do garnka dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam dokładnie. Gotuję wszystko ok. 15 minut. Całość przyprawiam solą, pieprzem i chilli.
Podaję z ugotowanym ryżem i posiekaną pietruszką.
Użytkownicy także przypinają: