Sałatka w kolorach lata
Składniki
1 pierś z kurczaka
pół cebulki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól , pieprz i czerwona papryka do smaku
dowolny makaron ( ja użyłam rurek i świderek )
1 mała cukinia
2 pomidory
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pęczek natki pietruszki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy . Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym , z dodatkiem posiekanej cebulki . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i słodką papryką ( można użyć ulubionych przypraw do kurczaka ) . Gdy kurczak będzie przyrumieniony na złoto , dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem . Cukinię myjemy i tniemy w plasterki , dodajemy do duszonego kurczaka . Dodajemy zioła prowansalskie . Gdy cukinia będzie miękka na patelnię z mięsem i cukinią dodajemy ugotowany makaron . Mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia . W tym momencie kroimy pomidory i natkę pietruszki . Delikatnie mieszamy z przestudzoną cukinią i kurczakiem . Podajemy
Użytkownicy także przypinają: