bettypasja

bettypasja

Dodane 12.01 o 23:41
Obserwuj
Sałatka warstwowa z brokułem i słonecznikiem

Składniki:

1 brokuł o wadze 500 g
2 szczypty cukru
szczypta soli
200 g sera feta
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu)
100 g łuskanego słonecznika
1/2 łyżeczki soli
ew. 3 pomidory (z ich dodatkiem sałatka smakuje lepiej)

Sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurt naturalnego
1 - 2 ząbki czosnku
2 szczypty cukru pudru



Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku z dodatkiem soli i cukru ok. 3 - 5 minut al dente. 
Po ugotowaniu przekładam warzywo na durszlak,
przelewam bardzo zimną wodą (dzięki czemu brokuł zachowa zielony kolor). 
Paprykę myję, przekrawam, usuwam nasiona i kroję w kostkę. 
Kukurydzę osączam z zalewy. 
Słonecznik podprażam na suchej patelni bez tłuszczu z dodatkiem soli (1/2 łyżeczki). 
Uważajcie, aby nie przypalić ziaren! 
Kiedy nasiona będą rumiane, zdejmuję patelnię z ognia i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Sos czosnkowy: 
W miseczce mieszam majonez z jogurtem. 
Dodaję przeciśnięty czosnek oraz cukier puder do smaku. Dokładnie mieszam.
W szklanym naczyniu układam warstwowo następujące składniki. 
Na dnie miski układam różyczki brokułu, posypuję serem feta pokrojonym w kostkę,
układam cząstki pomidorów. 
Następnie przykrywam połową sosu czosnkowego, wykładam pokrojoną paprykę i osączoną kukurydzę. 
Po czym wykładam resztę sosu czosnkowego. 
Wierzch posypuję postudzonym prażonym słonecznikiem. 
Sałatkę wstawiam na pół godziny do lodówki do schłodzenia.

Sałatka warstwowa z brokułem i słonecznikiem


Składniki:

1 brokuł o wadze 500 g
2 szczypty cukru
szczypta soli
200 g sera feta
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu)
100 g łuskanego słonecznika
1/2 łyżeczki soli
ew. 3 pomidory (z ich dodatkiem sałatka smakuje lepiej)

Sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurt naturalnego
1 - 2 ząbki czosnku
2 szczypty cukru pudru



Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku z dodatkiem soli i cukru ok. 3 - 5 minut al dente.
Po ugotowaniu przekładam warzywo na durszlak,
przelewam bardzo zimną wodą (dzięki czemu brokuł zachowa zielony kolor).
Paprykę myję, przekrawam, usuwam nasiona i kroję w kostkę.
Kukurydzę osączam z zalewy.
Słonecznik podprażam na suchej patelni bez tłuszczu z dodatkiem soli (1/2 łyżeczki).
Uważajcie, aby nie przypalić ziaren!
Kiedy nasiona będą rumiane, zdejmuję patelnię z ognia i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Sos czosnkowy:
W miseczce mieszam majonez z jogurtem.
Dodaję przeciśnięty czosnek oraz cukier puder do smaku. Dokładnie mieszam.
W szklanym naczyniu układam warstwowo następujące składniki.
Na dnie miski układam różyczki brokułu, posypuję serem feta pokrojonym w kostkę,
układam cząstki pomidorów.
Następnie przykrywam połową sosu czosnkowego, wykładam pokrojoną paprykę i osączoną kukurydzę.
Po czym wykładam resztę sosu czosnkowego.
Wierzch posypuję postudzonym prażonym słonecznikiem.
Sałatkę wstawiam na pół godziny do lodówki do schłodzenia.

Zszywka przypięta także na tablicach:
przekąski Pyszności Salatki sałatki +20 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: