Sałatka warstwowa z brokułem i słonecznikiem...
Składniki: 1 brokuł o wadze 500 g, 2 szczypty cukru, szczypta soli, 200 g sera feta, 1 papryka czerwona, puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu), 100 g łuskanego słonecznika, 1/2 łyżeczki soli, ew. 3 pomidory (z ich dodatkiem sałatka smakuje lepiej)... Sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu, 4 łyżki gęstego jogurt naturalnego, 1 - 2 ząbki czosnku, 2 szczypty cukru pudru.... Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku z dodatkiem soli i cukru ok. 3 - 5 minut al dente. Po ugotowaniu przekładam warzywo na durszlak i przelewam bardzo zimną wodą (dzięki czemu brokuł zachowa zielony kolor). Paprykę myję, przekrawam, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Kukurydzę osączam z zalewy. Słonecznik podprażam na suchej patelni bez tłuszczu z dodatkiem soli (1/2 łyżeczki). Uważajcie, aby nie przypalić ziaren! Kiedy nasiona będą rumiane, zdejmuję patelnię z ognia i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Sos czosnkowy: W miseczce mieszam majonez z jogurtem. Dodaję przeciśnięty czosnek oraz cukier puder do smaku. Dokładnie mieszam. W szklanym naczyniu układam warstwowo następujące składniki. Na dnie miski układam różyczki brokułu, posypuję serem feta pokrojonym w kostkę, układam cząstki pomidorów. Następnie przykrywam połową sosu czosnkowego, wykładam pokrojoną paprykę i osączoną kukurydzę. Po czym wykładam resztę sosu czosnkowego. Wierzch posypuję postudzonym prażonym słonecznikiem. Sałatkę wstawiam na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Polubili:
zszywkaiwka
Użytkownicy także przypinają: