Sałatka z kaszą jaglaną i ciecierzycą
Składniki: 3/4 szkl surowej kaszy jaglanej
1 ½ szkl ugotowanej ciecierzycy (lub puszka konserwowej lub z zalewy)
½ papryki czerwonej i ½ papryki żółtej (lub w jednym kolorze)
1 marchewka starta na tarce o drobnych oczkach 1 – 2 pałki selera naciowego
½ szkl rodzynek (namoczonych około 10 minut we wrzątku)
płatki migdałów uprażone delikatnie na suchej patelni w dowolnej ilości (ja daję około 2 – 5 łyżek)
Sos: 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonej kozieradki (opcjonalnie)
1- 2 ząbki czosnku
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
Sól himalajska, pieprz świeżo mielony
Sposób przyrządzenia: Kaszę gotujemy w 1 ½ szkl posolonej wody, studzimy. Dodajemy ciecierzycę, marchewkę, pokrojoną paprykę, plasterki selera naciowego oraz rodzynki.
Składniki sosu (oprócz natki pietruszki) mieszamy dokładnie w małym słoiczku (powstanie gęsty sos, „emulsja”) i dodajemy do kaszy i reszty składników. Dokładnie mieszamy, dodajemy natkę pietruszki i płatki migdałów. Warto sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki „przegryzły się”.
Polecam jako samodzielne danie lub dodatek np. do wędlin lub pieczonego drobiu.
Sałatkę można zabrać w pudełeczku do pracy. Polecam!!
Smacznego i na zdrowie!!! Ewelina Tomasik
Użytkownicy także przypinają: