Interpretacja i analiza utworu Bolesława Leśmiana pt. „Szewczyk”


Więcej zszywek z tablicy

pyszota :D

Warstwowa sałatka z kurczak...
Meksykańska kolacja●Składni...
Czosnek w ziołach do słoika
Kolacja: Sałatka z indykiem...
Fasolka szparagowa z grzank...
sałatka ryżowa z warzywami
Biała kiełbasa duszona w ka...
Roladki z tortilli w smakac...
Ryba / dorsz w cieście curr...
Orzo risotto z chorizo, jar...
***
Łosoś z salsą mango ;3 Skła...
Makaron ze Szpinakiem, Susz...
Kuleczki ziemniaczane w pan...
ryba w migdałach
Pieczone bataty z sosem tahini
ser feta w oliwie . Składni...
CIASTO: * ziemniaki – 250 g...
Pieczony kalafior z sosem k...
Panierowany kalafior. Skład...
MUSZLE NADZIEWANE JARMUŻEM ...
Sos zielony 4 łyżki jogurtu...
3-4 garście liści młodego s...
Smażona cukinia w panierce
cukinia pieczona w panierce :)
Zapiekanka z cukinią, szpin...
zaazdrosnaa

zaazdrosnaa

Dodane 2.03 o 18:12
Obserwuj

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami

Soczysta sałatka idealna na sezon jesienno-zimowy. Grillowana pierś kurczaka, pomarańcza, granat i orzechy pekan. Z pysznym miodowym winegretem z sokiem z pomarańczy. Dodatek szczypty cynamonu czyni całość jeszcze bardziej interesującą w smaku :-)
Składniki
2 porcje, po 509 kcal
1 filet z kurczaka (ok. 200 g)
1/3 opakowania rukoli (ok. 30 g)
1/4 główki sałaty lodowej
1 pomarańcza
1/3 owocu granatu
60 g orzechów pekan (lub włoskich)
Sos
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie
Składniki sosu wymieszać w kubeczku, doprawić solą i pieprzem.
Filet z kurczaka pokroić na 4 mniejsze kawałki, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron.
Kawałki kurczaka posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć. Pozostały sos wykorzystać do sałatki.
Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć, wymieszać z posiekaną sałatą lodową i wyłożyć na 2 talerze.
Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższu pomiędzy błonkami), z reszty pomarańczy wycisnąć sok i zachować go do sosu.
Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać.
Sałatę i rukolę doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Polać pozostałym sosem.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: