Sałatka z makaronem ryżowym, papryką i szynką Składniki:
150 g makaronu ryżowego (długie, białe nitki) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 ogórki konserwowe 2 duże cebule 2 łyżki oleju 30 dag szynki lub kiełbasy szynkowej 1 łyżka curry (w proszku) 2 - 3 łyżki majonezu sól pieprz Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu (makaron umieszczam w garnku, zalewam wrzątkiem, przykrywam pokrywką i pozostawiam na 3 minuty, po czym odsączam i przelewam zimną wodą). Papryki myję, przekrawam, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebule obieram i drobno siekam. Szynkę i ogórki konserwowe kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę do zeszklenia, dodaję paprykę i smażę aż nieco zmięknie. Pozostawiam do ostudzenia. Do ugotowanego makaronu dodaję ostudzoną paprykę z cebulą, szynkę, ogórki konserwowe i majonez. Sałatkę doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszam. Wstawiam na pół godziny do lodówki.
Użytkownicy także przypinają: