


SALATKA Z RYZEM Składniki:
1 szklanka ryżu;
10 dkg szynki;
upieczona pierś kurczaka;
2-3 papryki konserwowe;
1 łyżka czarnych oliwek;
mała cebula;
2 ogórki konserwowe;
3 łyżki kukurydzy z puszki;
2 łyżki rodzynek;
1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
Sos:
4 łyżki oleju;
sok z połowy cytryny;
1 łyżka oregano;
pieprz;
sól;
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko. Paprykę i oliwki pokroić w paseczki, a cebulę i ogórek-w kostkę. Rodzynki sparzyć i osączyć. Pierś kurczaka i szynkę pokroić na małe kawałki. Ryż, paprykę, oliwki, szynkę, kurczaka, rodzynki, kukurydzę, cebulę i ogórek wymieszać, dodać natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać.
Przerządzić sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny, dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku, przelać do słoiczka typu twist, zakręcić i potrząsać, aż składniki się połączą. Polać sałatkę sosem.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: