Schab pięciominutowy
Schab jest bardzo smaczny i dobrze się kroi, a jego przygotowanie zajmuje tak mało czasu i uwagi, że wydaje się to niemożliwe. A jednak ... :)
*kilogram schabu
•2 litry wody
• 3 łyżki soli
•2 łyżki musztardy
• 4 ząbki czosnku
• 4 jagody jałowca
• 2 liście laurowe
• 2 ziela angielskie
• łyżka majeranku
• łyżeczka pieprzu w ziarnach
• po 1/2 łyżeczki gorczycy, słodkiej papryki, kolendry, kminku
•szczypta chili
Do zimnej wody włożyć umyte i osuszone mięso, dodać wszystkie przyprawy. Przykryć garnek pokrywką i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, gotować pięć minut, wyłączyć ogień i zostawić mięso do następnego dnia. Ponownie zagotować, po pięciu minutach wyłączyć i zostawić o wystudzenia. Zimny schab wyciągnąć z wody i osączyć.
Smacznego :)
Użytkownicy także przypinają: