Schab w mleku według Kuronia Mięso jest soczyste,
kruche i delikatne. Może być podawane na ciepło, z sosem postałym w czasie pieczenia,bądź na zimno jako pyszna, domowa wędlina. ok. 1 kg schabu sól kilka ząbków czosnku ok. 1 litra mleka Mięso dobrze natrzeć solą i zostawić na minimum 1 godz. w lodówce. Ja zazwyczaj zostawiam na noc. Czosnek pokroić w plastry i obłożyć nim schab. Mięso umieścić w naczyniu, w którym ma być pieczone i zalać mlekiem. Powinno być go co najmniej do połowy wysokości schabu. Piekarnik nagrzać do temp. 180 C. Piec 1,5 godz. Podczas pieczenia często polewać. Gdyby dużo płynu wyparowało, należy uzupełnić gorącym mlekiem. Aby zrobić sos, należy zmiksować blenderem powstały w czsie pieczenia płyn i ewentualnie zredukować.
Użytkownicy także przypinają: