


Schabowe duszone z warzywami
ok. 1 kg schabu
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera (niekoniecznie)
1 cebula
ok. 100 ml śmietanki 30%
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Schab pokrój w plastry i utłucz z obu stron tłuczkiem do mięsa. Następnie oprósz solą i pieprzem (kotlety można obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne) i kolejno obsmażaj z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa obierz. Cebulę przekrój na pół i pokrój, marchew pokrój w talarki, pietruszkę i seler w kosteczkę. Warzywa dodaj do usmażonego schabu. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i zalej wodą tak, aby lekko przykryć mięso i warzywa
Mięso z warzywami duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie wlewaj stopniowo śmietankę, wymieszaj (nie podam dokładnej ilości śmietanki, jej ilość zależy od gęstości powstałego sosu). Dopraw solą i pieprzem do smaku.Podaj z ulubioną kaszą, albo z ziemniakami.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: