Czy rycerska kultura odeszła w przeszłość, a może przetrwała do naszych czasów?


Więcej zszywek z tablicy

jedzenie

Sernik kinder country
Czekoladowy tort przełożony...
...
tort głęboka zieleń, fuksja
Puszysty FIT sernik na zimn...
Zapiekane rożki z tortilli
Domowe Frytki z Piekarnika
Domowe Frytki z Piekarnika
Przekąski na Sylwestra: 18 ...
Przekąski na Sylwestra: 18 ...
Pralinki z masła orzechowego
Sylwestrowe Przekąski – TOP...
Ciasto Michałek - pyszne i ...
Sernik z jagodami i białą c...
FIT Słodkości – TOP 12 Pysz...
FIT Słodkości – TOP 12 Pysz...
Bułeczki z Cynamonem: TOP 1...
Domowe Ciasto: TOP 15 Pyszn...
Hiszpański pikantny sos Rom...
...
*.*
TOP 10 Pysznych Przepisów n...
Ciasto Kokosowa Pokusa z Je...
naleśniki z bananem i czeko...
Babeczki z mleczną kruszonką
Omlet idealny! Przepis na n...
rose386

rose386 od MaJe_CzKa222

Dodane 14.12 o 21:41
Obserwuj
Semifreddo z czekoladą i wanilią Składniki na 4-6 porcji: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 500 ml śmietanki 36% 2 duże jajka 130 g drobno mielonego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Czekoladę łamiemy na cząstki i umieszczamy w ceramicznej miseczce. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty, jasny krem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy do masy jajecznej. Masę rozdzielamy do dwóch miseczek w ilości 1/3 do 2/3 przygotowanej mikstury lodowej. Do mniejszej ilości masy dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości naczynek. Ustawiamy foremki na tacy i zamrażamy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc. Aby wyjąć lody z foremek, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie i wywracamy foremki do góry dnem wybijając zamrożoną masę z naczynek na talerzyki. Podajemy z owocami.

Semifreddo z czekoladą i wanilią Składniki na 4-6

porcji: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 500 ml śmietanki 36% 2 duże jajka 130 g drobno mielonego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Czekoladę łamiemy na cząstki i umieszczamy w ceramicznej miseczce. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty, jasny krem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy do masy jajecznej. Masę rozdzielamy do dwóch miseczek w ilości 1/3 do 2/3 przygotowanej mikstury lodowej. Do mniejszej ilości masy dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości naczynek. Ustawiamy foremki na tacy i zamrażamy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc. Aby wyjąć lody z foremek, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie i wywracamy foremki do góry dnem wybijając zamrożoną masę z naczynek na talerzyki. Podajemy z owocami.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: