Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Zobacz profil
wiki930

wiki930

Dodane 15.05 o 13:09
 121
SEMIFREDDO Z RABARBAREM I WANILIĄ

Rabarbar w syropie:

ok. 350 g rabarbaru (ilość zależy od wielkości foremki)
3/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1/2 laski wanilii
Przygotować keksówkę o wymiarach dolnych 23 x 8,5 cm i górnych 26 x 11 cm. Wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej.

Rabarbar (najkorzystniej czerwone części łodyg lub tzw. forced rhubarb - w pięknym różowym kolorze) umyć (nie obierać) i przyciąć do szerokości dna foremki. 

Na patelni lub w szerszym garnuszku (rabarbar powinien stanowić pojedynczą warstwę na dnie garnuszka) zagotować wodę z cukrem i wanilią, do rozpuszczenia się cukru. Rabarbar ułożyć na dnie i gotować na najmniejszym ogniu przez 4 -  5 minut. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia w syropie. Po tym czasie syrop odlać (można rozrobić z wodą i wypić - pyszny kompot rabarbarowo - waniliowy!).

Waniliowe semifreddo:

5 żółtek
80 g - 100 cukru pudru + dodatkowe 20 g cukru pudru
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
125 g serka mascarpone (pół opakowania), schłodzonego
2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
W misie miksera umieścić żółtka i 80 - 100 g cukru pudru. Ucierać/ubijać przez kilka minut lub do momentu otrzymania jasnej, prawie białej i puszystej masy (kogel - mogel) - ja to robię przystawkami miksera do ubijania piany z białek.

W osobnym naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone, 20 g cukru pudru, pastę z wanilii i ubić do otrzymania sztywnego kremu. Otrzymany krem śmietankowy dodawać w 3 turach do kogla mogla, krótko ubijając tylko do połączenia się składników (kilka obrotów miksera). Powinna powstać gładka mieszanka w jednolitym kolorze - nasze przyszłe lody.

Na dno foremki poukładać odcedzone łodygi rabarbaru w syropie, jedna przy drugiej, a następnie wyłożyć masę lodową, wyrównać. Przykryć lekko folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 6 godzin lub całą noc. Wyjąć około 15 minut przed podaniem, kroić i podawać np. z kompotem rabarbarowym i świeżymi truskawkami.

Smacznego :-).

SEMIFREDDO Z RABARBAREM I WANILIĄ


Rabarbar w syropie:

ok. 350 g rabarbaru (ilość zależy od wielkości foremki)
3/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1/2 laski wanilii
Przygotować keksówkę o wymiarach dolnych 23 x 8,5 cm i górnych 26 x 11 cm. Wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej.

Rabarbar (najkorzystniej czerwone części łodyg lub tzw. forced rhubarb - w pięknym różowym kolorze) umyć (nie obierać) i przyciąć do szerokości dna foremki.

Na patelni lub w szerszym garnuszku (rabarbar powinien stanowić pojedynczą warstwę na dnie garnuszka) zagotować wodę z cukrem i wanilią, do rozpuszczenia się cukru. Rabarbar ułożyć na dnie i gotować na najmniejszym ogniu przez 4 - 5 minut. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia w syropie. Po tym czasie syrop odlać (można rozrobić z wodą i wypić - pyszny kompot rabarbarowo - waniliowy!).

Waniliowe semifreddo:

5 żółtek
80 g - 100 cukru pudru + dodatkowe 20 g cukru pudru
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
125 g serka mascarpone (pół opakowania), schłodzonego
2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
W misie miksera umieścić żółtka i 80 - 100 g cukru pudru. Ucierać/ubijać przez kilka minut lub do momentu otrzymania jasnej, prawie białej i puszystej masy (kogel - mogel) - ja to robię przystawkami miksera do ubijania piany z białek.

W osobnym naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone, 20 g cukru pudru, pastę z wanilii i ubić do otrzymania sztywnego kremu. Otrzymany krem śmietankowy dodawać w 3 turach do kogla mogla, krótko ubijając tylko do połączenia się składników (kilka obrotów miksera). Powinna powstać gładka mieszanka w jednolitym kolorze - nasze przyszłe lody.

Na dno foremki poukładać odcedzone łodygi rabarbaru w syropie, jedna przy drugiej, a następnie wyłożyć masę lodową, wyrównać. Przykryć lekko folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 6 godzin lub całą noc. Wyjąć około 15 minut przed podaniem, kroić i podawać np. z kompotem rabarbarowym i świeżymi truskawkami.

Smacznego :-).

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
layla20

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY