

Szydeleczko od wyimaginowanaiguana
Dodane 20.11 o 21:56
z
www.everydaycooking.pl
Przypięte z SERNIK BANANOWY
S...
SERNIK BANANOWY
Spód (tortownica o śr. 22 cm):
- 200 g herbatników,
- 70 g roztopionego masła,
Masa serowa:
- 500 g zmielonego tłustego twarogu,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 jajka,
- 3 duże dojrzałe banany
Polewa:
- 100 ml mleka,
- 100 g gorzkiej czekolady 70%,
- 15 g cukru,
- 15 g masła
Wykonanie:
Herbatniki zemleć na proszek, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi dno formy. Wstawić do lodówki.
Do miski włożyć twaróg, cukier, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i jajka, dodać zmiksowane na puree banany, miksować do połączenia się składników. Gotową masę wylać na przygotowany spód i piec 60 min. w 180 st.C., najlepiej z kąpielą wodną. Nie piec do suchego patyczka! Sernik studzić w stopniowo otwieranym piekarniku, po całkowitym ostudzeniu schłodzić przez noc w lodówce.
Przed podaniem udekorować polewą czekoladową. Mleko zagrzać w garnuszku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, cukier i masło. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Uwagi odnośnie pieczenia:
- Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
- Składniki miksujemy krótko, tylko do połączenia się, by nie napowietrzyć za bardzo masy.
- By sernik nie popękał najlepiej piec go z kąpielą wodną, tj. z blachą wypełnioną gorącą wodą umieszczoną na dnie piekarnika.
- Po upieczeniu sernika, nie wyciągamy od razu z piekarnika. Studzimy go stopniowo otwierając drzwiczki piekarnika, by nie narazić go na zbyt szybką zmianę temperatury.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: