Więcej zszywek z tablicy

Food

...
KINDER SCHOKO BONS BEZ PIEC...
Pyszna tarta bez pieczenia ...
***
Lody z kinder jajko niespod...
Domowy McWrap - Klasyczny C...
TRUSKAWKOWE LODY NA BAZIE Z...
KLIK - 10 NAWYKÓW PRODUKTYW...
serniczki z sosem malinowym...
Kostka „czarny las” – Świat...
Miejscowe Spalanie Tłuszczu...
uprawa awokado
Z pewnością każdy już słysz...
Blog Kulinarne przeboje : S...
Blog Kulinarne przeboje : S...
dietetyczny sernik pomarańc...
balonowe kuleczki z żelatyny
Murzynek - przepis po klikn...
SERNIK BAZYLIOWY SKŁADNIKI ...
Musli domowe pieczone na pa...
Tarta ze szpinakiem, kurcza...
Orzechowe ciasto z kaszy ja...
Krokiety orkiszowe w płatka...
zdrowsza wersja murzynka po...
Muffiny migdałowe z kulą śn...
Dieta koktajlowa - cel i za...
venaa

venaa od wiki930

Dodane 12.05 o 12:22
Obserwuj
SERNIK BAZYLIOWY SKŁADNIKI SPÓD: 150 g ciastek kruchych 2 łyżki masła MASA SEROWA: 500 g zmielonego twarogu tłustego lub gotowego sernikowego 500 g mascarpone 1 i 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 doniczki bazylii (gęstych i z dużą ilością liści) 5 jajek WIERZCH: 400 g śmietany 12% lub 18% (gęstej, homogenizowanej, z kubka) 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny oraz: 2-3 świeże kiwi PRZYGOTOWANIE Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać, wstawić do lodówki. Masa serowa: twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować w melakserze, gotowy ser wystarczy wyłożyć do miski. Połączyć z mascarpone, następnie dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. W kielichu blendera stojącego lub rozdrabniaczu zmiksować śmietankę kremówkę razem z listkami bazylii (pozostawić kilka do dekoracji). Miksować długo aż masa będzie gładka bez kawałeczków bazylii. Można dodać jedno jajko aby masa łatwiej się miksowała. Zieloną masę wlać do masy serowej i zmiksować, następnie kolejno dodawać jajka miksując do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na spód z ciasteczek wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 minut. Wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni śmietanę wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki). Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy krawędzi, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na kilka godzin bez przykrycia. Przed podaniem udekorować obranym i pokrojonym na cienkie plasterki kiwi oraz listkami bazylii. Smacznego:)

SERNIK BAZYLIOWY SKŁADNIKI SPÓD: 150 g ciastek kruchych

2 łyżki masła MASA SEROWA: 500 g zmielonego twarogu tłustego lub gotowego sernikowego 500 g mascarpone 1 i 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 doniczki bazylii (gęstych i z dużą ilością liści) 5 jajek WIERZCH: 400 g śmietany 12% lub 18% (gęstej, homogenizowanej, z kubka) 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny oraz: 2-3 świeże kiwi PRZYGOTOWANIE Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać, wstawić do lodówki. Masa serowa: twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować w melakserze, gotowy ser wystarczy wyłożyć do miski. Połączyć z mascarpone, następnie dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. W kielichu blendera stojącego lub rozdrabniaczu zmiksować śmietankę kremówkę razem z listkami bazylii (pozostawić kilka do dekoracji). Miksować długo aż masa będzie gładka bez kawałeczków bazylii. Można dodać jedno jajko aby masa łatwiej się miksowała. Zieloną masę wlać do masy serowej i zmiksować, następnie kolejno dodawać jajka miksując do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na spód z ciasteczek wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 minut. Wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni śmietanę wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki). Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy krawędzi, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na kilka godzin bez przykrycia. Przed podaniem udekorować obranym i pokrojonym na cienkie plasterki kiwi oraz listkami bazylii. Smacznego:)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY