SERNIK BIAŁY Z MUSEM CZEKOLADOWYM MASA SEROWA 1 kg
twarogu sernikowego (z wiaderka) 3 łyżki mąki lub budyniu np. waniliowego, śmietankowego, kokosowego 1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego 3 białka sok z 1 limonki (lub cytryny) aromat* MUS CZEKOLADOWY 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka 150 g cukru 1 łyżka kakao 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g masła 250 g gorzkiej czekolady WYKOŃCZENIE 200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE Składniki na masę serową ocieplić w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz. MASA SEROWA Do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Jeśli nie będziemy robić musu, po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki. Mus wykładamy na ostudzony sernik. MUS CZEKOLADOWY Do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, kakao, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką. WYKOŃCZENIE Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroi...
Użytkownicy także przypinają:
agilka87
ja robilam wszyscy zachwalali. ale slodkie bardzo
Kasiula0660
ktoś robił? Wyszło?
andzia98763
Wszystko fajnie, ale brakuje mi składników, ile czego, proporcji.