Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Pomarańczowe uderzenie Potr...
Sernik Bounty na zimno
z wi...

Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

MINESTRONE sałatka z kurczakiem i poma... BUTTER CHICKEN ... Czekoladowe chmurki z bitą ... ŁOSOŚ W CZARNYM SEZAMIE Z C... sałatka jajeczna z chrzanem CRÊPES SUZETTE
Płonące nale... MAKARON Z KURCZAKIEM, CUKIN...

Sernik Bounty na zimno

z wiórkami kokosowymi i czekoladą

Deser można zrobić na spodzie z ciasteczek np. kruchych z kawałkami czekolady.
Zamiast twarogu można użyć serka mascarpone, wówczas pomijamy w przepisie masło (sernik będzie bardziej kremowy i mniej "kwaskowaty").




Składniki:

• 400 ml mleka kokosowego
• 200 g wiórków kokosowych
• 100 g masła
• 150 g cukru pudru
• 30 g cukru wanilinowego
• 3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
• 2 łyżki żelatyny
• 500 g zmielonego twarogu sernikowego lub serka mascarpone


Spód i polewa czekoladowa:
150 g czekolady mlecznej
3 łyżki oleju roślinnego



Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko kokosowe z puszki i podgrzać. Gdy zacznie się gotować dodać wiórki kokosowe, wymieszać, zmniejszyć ogień i potrzymać wszystko na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 minut. Sprawdzić czy wiórki nie przywierają do dna, w razie potrzeby zamieszać.
Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, likier kokosowy i wymieszać. Zostawić pod przykryciem na czas przygotowania reszty składników.
Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać 3 łyżki wody i zostawić do namoczenia na około 10 minut. Następnie dodać jeszcze 3 łyżki wody i mieszając rozpuścić wszystko na malutkim ogniu uważając aby nie zagotować żelatyny.
Do masy kokosowej dodać ser i wymieszać. Żelatynę dodać do masy kokosowej, ale nie bezpośrednio, najlepiej dodawać najpierw po łyżce masę kokosową do żelatyny za każdym razem mieszając do połączenia się składników, później przełożyć do reszty masy kokosowej i dokładnie wymieszać.
50 g czekolady roztopić z 1 łyżką oleju i rozsmarować na spodzie tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu wyłożyć łyżką masę kokosową, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia (minimum 3 godziny).
Gdy masa już stężeje, obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i polać resztą roztopionej czekolady z resztą oleju, rozprowadzić polewę po powierzchni oraz bokach, wygładzając ją nożem. Wstawić do lodówki do czasu aż polewa stężeje a sernik będzie bardziej zwarty.

Zszywka przypięta także na tablicach:
słodkości Pomysły Kuchnia Foodspirations +424 innych
Zgłoś naruszenie

darkfever

pyszności tylko najlepiej smakuje na drugi dzień jak cukier puder sie już rozpuści ser nie jest kwaskowaty teraz zamierzam zrobić w pucharkach :)

1  |  4.03 o 21:57  

lycheefruit

Można czymś zastąpić żelatynę, albo czy bez niej wyjdzie odpowiednia konsystencja masy? :)

1  |  26.01 o 21:57  

Iwonagabi

robiłam bardzo smaczny sernik ;0)

1  |  14.01 o 23:01  

mamakari

wygląda i musi smakowac obłednie :)

1  |  10.01 o 22:08  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: