Więcej zszywek z tablicy

ciasta

Babka czekoladowa
...
SERNIK BRZOSKWINIOWY '...
Ciasto jogurtowe z truskawk...
Ciasto z ciepłymi lodami.(p...
bardzo dobre NIEKALORYCZNE ...
Kopiec kreta "Ciasto j...
Kokosowy puch bez pieczenia
Magiczna babka. Przepis po ...
Lekki serniczek na zimno z ...
KOPIEC KRETA bez pieczenia
...
Sernik TWIX

Przepis po kli...
Rafaello na krakersach bez ...
Z kiwi
Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki...
Delikatny jabłecznik na ser...
SERNIK Z OREO 500g mieloneg...
Przepis na pyszne ciasto be...
15 - 20 sztuk herbatników t...
Tort śmietanowy z toffi Bar...
Tort urodzinowy/tort niespo...
Biszkopt: – 5 średnich jaj ...
Ciasto czekoladowe "Pl...
dietetyczna szarlotka w 15 ...
Przepiękne ciasto czekolado...
Sernik nowojorski Spód Skła...
Agu_xd

Agu_xd od wiki930

Dodane 13.07 o 14:46
Obserwuj
SERNIK BRZOSKWINIOWY 'MELBA' Składniki na spód: 100 g podłużnych biszkoptów Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), następnie biszkoptami, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy. Składniki na masę serową: 500 g dojrzałych brzoskwiń 2 łyżki miodu świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody) 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej cukier puder - tylko do smaku, nie jest konieczny Brzoskwinie odpestkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze, polać miodem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do miękkości owoców (czas może być dłuższy lub krótszy - zależy od stopnia dojrzałości brzoskwiń). Wyjąć, wystudzić. Zmiksować blenderem na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odłożyć. Żelatynę w proszku zalać małą ilością zimnej wody (ok. 2 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut. Galaretkę brzoskwiniową i namoczoną wcześniej żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzać - nie gotować! - i wystudzić). W misie miksera umieścić mascarpone, krótko ubić/utrzeć. Dodać puree brzoskwiniowe i zmiksować do połączenia. Dodać galaretkę i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z resztą składników. Skosztować - jeśli masa serowa jest mało słodka można dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać (lub można go dodać wcześniej, do brzoskwiń, jeśli nie są bardzo słodkie). Przygotowaną masę serową natychmiast przelać na biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej. Ponadto: 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody) 3 dojrzałe brzoskwinie, pokrojone w półksiężyce 200 g malin Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Owoce poukładać na wierzchu stężałej masy serowej, zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego :-).

SERNIK BRZOSKWINIOWY 'MELBA' Składniki na

spód: 100 g podłużnych biszkoptów Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), następnie biszkoptami, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy. Składniki na masę serową: 500 g dojrzałych brzoskwiń 2 łyżki miodu świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody) 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej cukier puder - tylko do smaku, nie jest konieczny Brzoskwinie odpestkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze, polać miodem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do miękkości owoców (czas może być dłuższy lub krótszy - zależy od stopnia dojrzałości brzoskwiń). Wyjąć, wystudzić. Zmiksować blenderem na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odłożyć. Żelatynę w proszku zalać małą ilością zimnej wody (ok. 2 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut. Galaretkę brzoskwiniową i namoczoną wcześniej żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzać - nie gotować! - i wystudzić). W misie miksera umieścić mascarpone, krótko ubić/utrzeć. Dodać puree brzoskwiniowe i zmiksować do połączenia. Dodać galaretkę i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z resztą składników. Skosztować - jeśli masa serowa jest mało słodka można dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać (lub można go dodać wcześniej, do brzoskwiń, jeśli nie są bardzo słodkie). Przygotowaną masę serową natychmiast przelać na biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej. Ponadto: 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody) 3 dojrzałe brzoskwinie, pokrojone w półksiężyce 200 g malin Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Owoce poukładać na wierzchu stężałej masy serowej, zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego :-).

Zszywka przypięta także na tablicach:
ciasta desery serniki
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: