Sernik cytrynowy bez pieczenia Składniki: SPÓD 100g
herbatników typu petitki 50g masła LEMON CURD 125ml soku z cytryny 2 łyżeczki skórki z cytryny 3 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 125g masła CYTRYNOWA MASA SEROWA 600g twarogu sernikowego (u mnie z Piątnicy) 300g lemon curd 150ml śmietanki 30% 60g domowego cukru waniliowego 20g (5 łyżeczek) żelatyny 60ml zimnej wody WARSTWA ŚMIETANKOWA 150ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2-3 łyżki płatków migdałów do dekoracji Wykonanie: SPÓD - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (osobno dno i brzeg) - herbatniki i masło rozdrobnić w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku - masą ciasteczkową wyłożyć dno formy, schłodzić LEMON CURD - do rondelka przełożyć jajka, domowy cukier waniliowy oraz sok i skórkę cytrynową, wszystko dokładnie roztrzepać - mieszankę jajeczną lekko podgrzać na małej mocy palnika, ciągle mieszając (inaczej białko z jajka się zetnie) - do mieszanki dodać kawałki masła, energicznie wymieszać i ciągle mieszając, zagotować - mieszanka lekko zgęstnieje, zdjąć ją z palnika i ostudzić - jeśli z curdzie potworzyły się grudki, można go przetrzeć przez sitko - z podanej ilości składników powinniśmy uzyskać około 380ml lemon curd CYTRYNOWA MASA SEROWA - twaróg zmiksować z cukrem, dodać około 300g lemon curd, ponownie zmiksować - żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo utraci swoje właściwości żelujące) - żelatynę wstępnie ostudzić, następnie zahartować ją masą serową, dodając 1 łyżkę masy, wymieszać, dodać kolejną łyżkę masy, ponownie wymieszać - tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować - zimną śmietankę ubić na sztywno (można od razu ubić śmietankę do masy serowej i do warstwy śmietankowej, czyli 300ml) - jeśli ubiliśmy całą śmietankę, połowę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką - gotową masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i schłodzić WARSTWA ŚMIETANKOWA - do pozostałej śmietanki (150ml) dodać cukier puder, delikatnie wymieszać - 1/2 łyżeczki żelatyny zalać 1 łyżką zimnej wody, a gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo utraci swoje właściwości żelujące) - żelatynę zahartować dodając 1 łyżkę ubitej śmietanki, wymieszać - żelatynę wlać...
Użytkownicy także przypinają:
wiki930
c.d. - żelatynę wlać do bitej śmietany, wymieszać - śmietanę wyłożyć na lekko zastygniętą warstwę serową, wyrównać, a następnie łyżeczką utworzyć na wierzchu nieregularną powierzchnię - całość ponownie schłodzić DEKORACJA - schłodzony sernik udekorować - pozostały lemon curd (około 80g) przełożyć do rękawa cukierniczego z uciętą końcówką lub z tylką o niewielkim okrągłym otworze, masę wycisnąć na wierzch sernika cienkimi wężykami (ja utorzyłam kratkę, ale można utworzyć dowolne dekoracje) - na wyciśnięty lemon curd wysypać płatki migdałów - sernik podawać schłodzony, przechowywać pod przykryciem w lodówce Smacznego :)