Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Zobacz profil
wiki930

wiki930

Dodane 8.05 o 10:18
 893
Sernik cytrynowy bez pieczenia


Składniki:

SPÓD
100g herbatników typu petitki
50g masła

LEMON CURD
125ml soku z cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny
3 jajka
3 łyżki domowego cukru waniliowego
125g masła

CYTRYNOWA MASA SEROWA
600g twarogu sernikowego (u mnie z Piątnicy)
300g lemon curd
150ml śmietanki 30%
60g domowego cukru waniliowego
20g (5 łyżeczek) żelatyny
60ml zimnej wody

WARSTWA ŚMIETANKOWA
150ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody

2-3 łyżki płatków migdałów do dekoracji


Wykonanie:

SPÓD
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (osobno dno i brzeg)
- herbatniki i masło rozdrobnić w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- masą ciasteczkową wyłożyć dno formy, schłodzić

LEMON CURD
- do rondelka przełożyć jajka, domowy cukier waniliowy oraz  sok i skórkę cytrynową, wszystko dokładnie roztrzepać
- mieszankę jajeczną lekko podgrzać na małej mocy palnika, ciągle mieszając (inaczej białko z jajka się zetnie)
- do mieszanki dodać kawałki masła, energicznie wymieszać i ciągle mieszając, zagotować
- mieszanka lekko zgęstnieje, zdjąć ją z palnika i ostudzić
- jeśli z curdzie potworzyły się grudki, można go przetrzeć przez sitko
- z podanej ilości składników powinniśmy uzyskać około 380ml lemon curd 

CYTRYNOWA MASA SEROWA
- twaróg zmiksować z cukrem, dodać około 300g lemon curd, ponownie zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo utraci swoje właściwości żelujące)
- żelatynę wstępnie ostudzić, następnie zahartować ją masą serową, dodając 1 łyżkę masy, wymieszać, dodać kolejną łyżkę masy, ponownie wymieszać
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno (można od razu ubić śmietankę do masy serowej i do warstwy śmietankowej, czyli 300ml)
- jeśli ubiliśmy całą śmietankę, połowę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką
- gotową masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i schłodzić


WARSTWA ŚMIETANKOWA
- do pozostałej śmietanki (150ml) dodać cukier puder, delikatnie wymieszać
- 1/2 łyżeczki żelatyny zalać 1 łyżką zimnej wody, a gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo utraci swoje właściwości żelujące)
- żelatynę zahartować dodając 1 łyżkę ubitej śmietanki, wymieszać
- żelatynę wlać...

Sernik cytrynowy bez pieczenia



Składniki:

SPÓD
100g herbatników typu petitki
50g masła

LEMON CURD
125ml soku z cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny
3 jajka
3 łyżki domowego cukru waniliowego
125g masła

CYTRYNOWA MASA SEROWA
600g twarogu sernikowego (u mnie z Piątnicy)
300g lemon curd
150ml śmietanki 30%
60g domowego cukru waniliowego
20g (5 łyżeczek) żelatyny
60ml zimnej wody

WARSTWA ŚMIETANKOWA
150ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody

2-3 łyżki płatków migdałów do dekoracji


Wykonanie:

SPÓD
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (osobno dno i brzeg)
- herbatniki i masło rozdrobnić w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- masą ciasteczkową wyłożyć dno formy, schłodzić

LEMON CURD
- do rondelka przełożyć jajka, domowy cukier waniliowy oraz sok i skórkę cytrynową, wszystko dokładnie roztrzepać
- mieszankę jajeczną lekko podgrzać na małej mocy palnika, ciągle mieszając (inaczej białko z jajka się zetnie)
- do mieszanki dodać kawałki masła, energicznie wymieszać i ciągle mieszając, zagotować
- mieszanka lekko zgęstnieje, zdjąć ją z palnika i ostudzić
- jeśli z curdzie potworzyły się grudki, można go przetrzeć przez sitko
- z podanej ilości składników powinniśmy uzyskać około 380ml lemon curd

CYTRYNOWA MASA SEROWA
- twaróg zmiksować z cukrem, dodać około 300g lemon curd, ponownie zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo utraci swoje właściwości żelujące)
- żelatynę wstępnie ostudzić, następnie zahartować ją masą serową, dodając 1 łyżkę masy, wymieszać, dodać kolejną łyżkę masy, ponownie wymieszać
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno (można od razu ubić śmietankę do masy serowej i do warstwy śmietankowej, czyli 300ml)
- jeśli ubiliśmy całą śmietankę, połowę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką
- gotową masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i schłodzić


WARSTWA ŚMIETANKOWA
- do pozostałej śmietanki (150ml) dodać cukier puder, delikatnie wymieszać
- 1/2 łyżeczki żelatyny zalać 1 łyżką zimnej wody, a gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo utraci swoje właściwości żelujące)
- żelatynę zahartować dodając 1 łyżkę ubitej śmietanki, wymieszać
- żelatynę wlać...

wiki930

c.d. - żelatynę wlać do bitej śmietany, wymieszać - śmietanę wyłożyć na lekko zastygniętą warstwę serową, wyrównać, a następnie łyżeczką utworzyć na wierzchu nieregularną powierzchnię - całość ponownie schłodzić DEKORACJA - schłodzony sernik udekorować - pozostały lemon curd (około 80g) przełożyć do rękawa cukierniczego z uciętą końcówką lub z tylką o niewielkim okrągłym otworze, masę wycisnąć na wierzch sernika cienkimi wężykami (ja utorzyłam kratkę, ale można utworzyć dowolne dekoracje) - na wyciśnięty lemon curd wysypać płatki migdałów - sernik podawać schłodzony, przechowywać pod przykryciem w lodówce Smacznego :)

8.05 o 10:19    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
zakreconaa_03
elaidzikowska42
zook
paciorek17
aashi
wiolaaxx
Uciak
przypadek
brokat87
Nogare

oraz 17 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY