kawka1

kawka1

Dodane 18.07 o 22:04
Obserwuj
Sernik królewski

Masa kakaowa:

3 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szklanka cukru 
 1 kostka margaryny 
3 szklanki mąki
 2 całe jajka 
3 łyżki kakao


Masa serowa:

 1 kg twarogu półtłustego (krajanki) 
1 kostka masła
 6 jajek 
3 łyżki grysiku (ewentualnie budyń śmietankowy)
 1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru bakalie

 Masa kakaowa:

 Margarynę wyciągamy z lodówki dużo wcześniej aby była miękka. Suche składniki mieszamy ze sobą i łączymy z margaryną. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części z których formujemy kule (1 większa od drugiej), zawijamy je w folię i mrozimy - przynajmniej z 3 godzinki.

Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami (waniliowym i zwykłym) na gładką puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami zmielony uprzednio twaróg. Gdy dodamy już cały ser i masa jest gładka to dodajemy grysik i bakalie. Z białek ubijamy pianę na sztywno i w 3 porcjach dodajemy ją do masy serowej mieszając już ręcznie łyżką i powoli.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy większą kulę na dużych oczkach tarki mniej-więcej równomiernie lecz bez ugniatania. Na tą warstwę masy kakaowej nakładamy łyżką masę serową na którą ścieramy mniejszą kulę kakaową. 
Pieczemy w 180oC przez 1 godzinkę. Forma 25x35

Sernik królewski


Masa kakaowa:

3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru 
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
2 całe jajka
3 łyżki kakao


Masa serowa:

1 kg twarogu półtłustego (krajanki)
1 kostka masła
6 jajek
3 łyżki grysiku (ewentualnie budyń śmietankowy)
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru bakalie

Masa kakaowa:

Margarynę wyciągamy z lodówki dużo wcześniej aby była miękka. Suche składniki mieszamy ze sobą i łączymy z margaryną. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części z których formujemy kule (1 większa od drugiej), zawijamy je w folię i mrozimy - przynajmniej z 3 godzinki.

Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami (waniliowym i zwykłym) na gładką puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami zmielony uprzednio twaróg. Gdy dodamy już cały ser i masa jest gładka to dodajemy grysik i bakalie. Z białek ubijamy pianę na sztywno i w 3 porcjach dodajemy ją do masy serowej mieszając już ręcznie łyżką i powoli.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy większą kulę na dużych oczkach tarki mniej-więcej równomiernie lecz bez ugniatania. Na tą warstwę masy kakaowej nakładamy łyżką masę serową na którą ścieramy mniejszą kulę kakaową. 
Pieczemy w 180oC przez 1 godzinkę. Forma 25x35

Zgłoś naruszenie

kawowa

Uwielbiam Piekę go na każde Boże Narodzenie ale mam troszkę inny przepis

31.07 o 21:05    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
wodzionka
madud2
94agnieszka
lucyna13
pati2199
Werecia99
agata_098
kasia25193
bachnaxd
kamo9966

oraz 4 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY