Więcej zszywek ze źródła

www.malacukierenka.pl

*-* Kruche ciasteczka z witraże... Ciasto z gruszkami i serkie... czekoladowe maffiny Czekoladowe ciasto z gruszk... Aromatyczne ciasto ze śliwk... Szarlotka z dużą ilością ja... Sernik na zimno z truskawka... Komosa ryżowa na mleku rośl...
LisekAniek

LisekAniek

Dodane 9.12 o 23:50 z

www.malacukierenka.pl

Obserwuj

sernik krówka

Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby

sernik krowkowy
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
3. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
4. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
5. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.Polewa:
7. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

Zszywka przypięta także na tablicach:
moja Pycha Pysznościowo;* Pomysły +18 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: