Sernik latte macchiato bez pieczenia ♥♥♥ PYCHOTA
♥ Składniki: spód: 12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów), 40g masła, 2 łyżeczki naparu z kawy, napar kawowy, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki gorącej wody, masa serowa, 550g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego, 250g śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 3 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki wody, bita śmietana, 150g śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 0,5 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka wody... Wykonanie: - z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia, - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, - biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów, wymieszać, dolać 2 łyżeczki naparu kawowego, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (jeśli będzie się za bardzo kleić, można zrobić to dłonią lub łyżeczką zamoczoną w zimnej wodzie), schłodzić, - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostudzenia, - twaróg zmiksować z cukrem, - zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać do twarogu, wymieszać łyżką do połączenia się składników, - do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, dokładnie wymieszać, wlać ją do reszty masy, krótko zmiksować, - masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, krótko wymieszać/zmiksować, do drugiej wlać pozostały napar kawowy, również wymieszać do uzyskania jednolitej masy, - na spód z biszkoptów wyłożyć białą masę twarogową, wyrównać i schłodzić 20-30 minut w lodówce, - po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić, - gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietankę, pod koniec dodając cukier puder, - żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, chwilę ostudzić, - do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, wlać do bitej śmietany, krótko zmiksować, - bitą śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato, - całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc...
Polubili:
kasia_girl1
_Gwen_
jandora
Spanishgata
Annatoja00
ivostin
Chessie
kas447
elvis155
angelriedel
oraz 51 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
Arche
polecam, jest bajeczny, często robię, moi panowie go uwielbiają, jak to faceci