


SERNIK MASCARPONE Z TOFFI I CZEKOLADĄ
• Spód: • 100 g czekolady mlecznej, • 100 g czekolady gorzkiej, • 2 łyżki masła
• Masa: • 500 g serka mascarpone, • 250 ml kremówki 36%, • 3 łyżki cukru pudru, • 3 łyżeczki cukru waniliowego
• Karmel: • 250 g mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego wcześniej), • 1 łyżka masła, • 150 g orzeszków ziemnych niesolonych,
• Polewa: • 100 g czekolady mlecznej, • 100 g czekolady gorzkiej, • 250 ml kremówki 36%
Dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Lekko przestudzić i wylać na dno torownicy. Przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzić po dnie formy. Ponownie wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie. Kremówkę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy,odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotową masę wyłożyć na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć orzeszki ziemne i lekko
docisnąć. Całość wstawić do lodówki. Ugotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość wyłożyć
na ciasto przykrywając orzeszki. Dobrze schłodzić. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej, w tym samym czasie, na małym ogniu
podgrzewać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietanę dodać do masy czekoladowej i szybko
wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Masą czekoladową pokryć warstwę
karmelu na cieście. Schłodzić w lodówce.
Polubili:
miloyly
oliskibi
justysia9395
akcja_sowka07
Malynaa90
Wejmutka
Martyna716177
kolorowaa_mini
KowalskaM
Ketchupx3
oraz 116 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: