Więcej zszywek ze źródła

slowlifeproject.pl

Sernik nowojorski Marthy St...
Maria_anna

Maria_anna

Dodane 29.03 o 21:15 z

slowlifeproject.pl

Obserwuj

Sernik nowojorski Marthy Stewart- boski!



Spód: tortownica 26 cm średnicy

- 550 g ciastek zbożowych typu digestive albo herbatników
- 170 g masła roztopionego
- 1-2 łyżki wody.

Ciasta/herbatniki zmielić, dodać roztopione i schłodzone masło. Jeśli spód będzie za suchy, to należy dodać trochę wody.

Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą albo kaszą manną. Wykładamy zmielone ciastka: spód oraz boki. Wkładamy do lodówki , aby się schłodziło.


Masa serowa: składniki o pokojowej temperaturze.

- 1.5 kg serka kremowego typu philadephia : u mnie naturalny serek kremowy "Twój smak" i jakiś z Turku.
- 5 jajek
- 1/3 szklanki mąki
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/2 szklanki cukru drobnego
- 1 cukier waniliowy albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

+ dla chętnych, w oryginale tego nie ma ... krem ze śmietany na wierzchu

- 400 g kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru

Ser zmiksować przez ok. 2 minuty. Dodać cukier zwykły i waniliowy albo ekstrakt: partiami dodajemy i miksujemy na niskich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia składników. Teraz dodać śmietanę i wymieszać.
Jajka rozbełtać i dodawać do masy . Miksować na małym obrotach albo mieszać za pomocą łyżki - tylko do połączenia składników.

Masę serową wylać do tortownicy ze spodem. Tortownicę wkładamy do większego naczynia i wypełniamy wodą.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Sernik przykryć folią aluminiową. Pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy folię i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C- zależnie od piekarnika, jeśli za bardzo przypieka, najlepiej zmniejszyć do 140. Pieczemy ok. 60-65 minut. Gotowy sernik będzie miał sprężystą masę, ale ścięty wierzch. Wyciągamy i studzimy 10 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Po 10 minutach studzenia sernika smarujemy go śmietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 10 minut - już bez naczynia z wodą. Po tym czasie sernik wyciągamy. Gotowe. Teraz należy go studzić przez co najmniej 6 godzina albo najlepiej całą noc.

Schłodzony sernik wyciągnąć z tortownicy - pędzelkiem otrzepać boki z nadmiaru bułki tartej albo kaszki

Zszywka przypięta także na tablicach:
Coś dobrego na pobudzenie apetytu. Przepisy przepisy przepisy +84 innych
Zgłoś naruszenie

olcia198722

mniam

 |  8.04 o 20:16  

Maria_anna

Nie wszystkie przepisy jakie tu ślę robię, bo na to trzeba czasu ale staram się i ten zrobiłam i jest jednym z lepszych ale trzymałam się ściśle zasad przepisu i pewnie dlatego mi dobrze wyszedł - a nie mam szczęścia do serników ((

 |  5.04 o 10:26  

kuropek

brzmi pysznie, muszę zrobić!

 |  5.04 o 10:18  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: