Więcej zszywek ze źródła

dianainthekitchen.blogspot.com

Sernik nugatowy
Przepis na ...

Sernik nugatowy

Przepis na sernik o średnicy 23 cm. Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na spód:
200 g wafelków o smaku orzechowym
100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy w mikserze na drobny piasek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z wafelkami tworząc jednolitą masę.
Gotową masę wafelkową wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu na serniki
4 jajka
300 g masy nugatowej (można zastąpić nutellą)
240 g jogurtu (lub śmietanki)
100 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Do misy miksera wkładamy masę nugatową i miksujemy aż delikatnie się rozluźni. Dodawać po łyżce twarogu żeby dokładnie się połączył z masą nugatową. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie łączymy.
Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 60-70 minut w tak zwanej kąpieli wodnej. Poziom niżej niż sernik ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą, w ten sposób woda będzie parować i stworzy kąpiel wodną. Po upieczeniu uchylamy piekarnik na 15 minut i dopiero potem wyjmujemy sernik całkowicie i studzimy do temperatury pokojowej.
Składniki na polewę:
50 g czekolady drobno pokrojonej
40 g śmietanki kremówki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy do wrzenia śmietankę. Zestawiamy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Czekamy aż polewa delikatnie przestygnie i zacznie gęstnieć.
Polewamy sernik i chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej całą noc. Smacznego!

Zszywka przypięta także na tablicach:
DIY - Gastro Food and Drink Przepisy Desery +215 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: