Sernik obłędnie kokosowy Składniki na spód: 220g
ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych 100g wiórków kokosowych 50g gorzkiej czekolady 100g masła Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zmiksować dokładnie malakserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Spód wylepić masa ciasteczkową i wstawić do lodówki. Składniki na pastę kokosową: 200g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru Wiórki miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej śmietany. Składniki na masę serową: 700g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być też ser sernikowy) 400ml mleka kokosowego 200ml śmietany kremówki 4 jajka 100g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej) pasta kokosowa (ta wcześniej przygotowana) 1 szkl. cukru pudru 100g wiórków kokosowych Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę i wiórki kokosowe i zmiksować raz jeszcze. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temp 160-165 stopni (na dolnej półce umieścić blaszkę z wodą). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Gdy będzie już zimny wstawić na noc do lodówki. Składniki na krem: 200ml śmietany kremówki 100g serka sernikowego lub homogenizowanego 1-2 łyżki cukru pudru ewentualnie śmietan fix w razie potrzeby 50g płatków kokosowych do dekoracji 8 szt. pralin raffaello do dekoracji Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Serek wmiksować delikatnie. Kremem posmarować wierzch sernika. Udekorować płatkami kokosowymi i pralinami oraz listkami mięty. Smacznego :)
Użytkownicy także przypinają:
oksik
dużo tej kremówki może zrobię bez górnej warstwy