Więcej zszywek ze źródła

www.przyslijprzepis.pl

Mięso mielone po bałkańsku Makowiec w pieluszkach Pierś z kurczaka w sosie or... Pierś z kurczaka w sosie or... Oszukany sernik z serka mas... sałatka z buraków, fety i r... Kruche łyżeczki z sałatką z... śledzie po meksykańsku Rolada marchewkowa
jarecka

jarecka

Dodane 8.10 o 4:44 z

www.przyslijprzepis.pl

Obserwuj

Sernik piernikowy z mango


spód sernika:
150 g pierników
50 g masła

sernik:

50 dkg sera śmietankowego
50 dkg sera półtłustego twarogowego
200 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
4 jajka wielkość M
1 budyń śmietankowy
50 g pierników
1 i 1/2 mango
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
150 g pierników nadziewanych w czekoladzie


polewa:

100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki śmietanki kremówki

dekoracja:

mango
melisa
pierniki
pralina piernikowa


200 g pierników rozdrobniłam blenderem. 50 g odłożyłam do sera. Do proszku piernikowego dodałam roztopione masło ciepłe i zagniatam palcami. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia.Wykładam masę piernikową i dociskam palcami. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam blaszkę, piekę spód pięć minut.


Sernik:

Ser mielę maszynką dwa razy. Przekładam do misy, dodaję jajka, puder, budyń, śmietanę i miksuje blenderem trzy minuty aż całość dobrze się połączy. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję pokruszone pierniki 50 g. Trzy łyżki masy piernikowej wylewam na spód podpieczony zimny, rozsmarowuje ją, układam pierniki nadziewane. Wylewam pozostałą masę piernikową.


Jedno całe mango obieram i miksuje blenderem. Dodaję do drugiej części sera, skórkę pomarańczową też. Połowę mango kroję w małą kostkę. Dodaję do sera i mieszam. Wylewam na masę piernikową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg, wstawiam formę i piekę 10 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki, sernik będzie się studził. Sernik ma być ścięty, ale nawet jak wydaje nam się że jest luźny on dojdzie jak wystygnie. Zimny wstawiam do lodówki.


Polewa:

Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i wlewam do czekolady gorącej.

Śmietanę ubijam mikserem na sztywno.

Na zimny sernik wylewam polewę, w kilku miejscach robię kleksy ze śmietany. Za pomocą końcówki łyżeczki robię esy floresy na czekoladzie. Sernik dekoruję.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: