Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

Szparagi z boczkiem i gorgo...
Fit placuszki twarogowe
Przepis na naleśniki inne n...
SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I JAJKI...
lody sernikowo-malinowe 350...
   Ptasie mleczko najprosts...
Sernik na zimno na jogurtac...
Sernik "Miętowa Zebra&...
wyzwolona

wyzwolona

Dodane 16.05 o 20:58
Obserwuj
Sernik "Miętowa Zebra" Spód: * 160 g herbatników * 1 łyżka cukru pudru * 80 g masła Masa serowa: * 1 kg sera * 300 ml kwaśnej śmietany * 4 jajka * 1 szklanka + 2 łyżki cukru * 1 pełna łyżka mąki * 2 łyżki soku cytrynowego * 2 spore garści liści mięty * 4 krople aromatu miętowego * opcjonalnie 1 kropla zielonego barwika Polewa: * 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany * 2 łyżki cukry pudru Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Mieszamy energicznie łyżką aż składniki się połączą i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Jeszcze do zimnego piekarnika wstawiamy płaskie naczynie żaroodporne do którego wlewamy wrzątek. Wody powinno być około 2 cm. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Miętę oraz 2 łyżki cukru miksujemy blenderem a do powstałej pasty dodajemy aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika. Ser, śmietanę, jajka, szklankę cukru, mąkę i sok cytrynowy umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż minutę. Masę serową dzielimy na dwie części - do jednej z nich dodajemy miętową pastę i tą część sera miksujemy jeszcze chwilkę, aż mięta połączy się z serem. Na schłodzony spód z herbatników wylewamy na zmianę trochę masy białej i zielonej. Na spód wylewamy najwięcej, a w każdej kolejnej warstwie zmniejszamy ilość masy. Ważne jest, by zawsze masę serową wylewać na środek tortownicy, dzięki czemu przez rozchodzenie się na boki sera utworzy się wzór przypominający zebrę. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go około 60-70 minut. W chwili wyjmowania wierzch nie powinien być spieczony, a jego konsystencja powinna sugerować, że w środku jest jeszcze półpłynny, ale jeśli dotkniecie powierzchni, na palcu nie powinna pozostać masa serowa. Sernik po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy go do lodówki na całą noc. Na drugi dzień nakładamy na niego polewę powstałą z wymieszania śmietany z cukrem i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa śmietanowa stężeje na serniku zdejmujemy obręcz tortownicy.

Sernik "Miętowa Zebra" Spód: * 160 g herbatników

* 1 łyżka cukru pudru * 80 g masła Masa serowa: * 1 kg sera * 300 ml kwaśnej śmietany * 4 jajka * 1 szklanka + 2 łyżki cukru * 1 pełna łyżka mąki * 2 łyżki soku cytrynowego * 2 spore garści liści mięty * 4 krople aromatu miętowego * opcjonalnie 1 kropla zielonego barwika Polewa: * 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany * 2 łyżki cukry pudru Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Mieszamy energicznie łyżką aż składniki się połączą i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Jeszcze do zimnego piekarnika wstawiamy płaskie naczynie żaroodporne do którego wlewamy wrzątek. Wody powinno być około 2 cm. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Miętę oraz 2 łyżki cukru miksujemy blenderem a do powstałej pasty dodajemy aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika. Ser, śmietanę, jajka, szklankę cukru, mąkę i sok cytrynowy umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż minutę. Masę serową dzielimy na dwie części - do jednej z nich dodajemy miętową pastę i tą część sera miksujemy jeszcze chwilkę, aż mięta połączy się z serem. Na schłodzony spód z herbatników wylewamy na zmianę trochę masy białej i zielonej. Na spód wylewamy najwięcej, a w każdej kolejnej warstwie zmniejszamy ilość masy. Ważne jest, by zawsze masę serową wylewać na środek tortownicy, dzięki czemu przez rozchodzenie się na boki sera utworzy się wzór przypominający zebrę. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go około 60-70 minut. W chwili wyjmowania wierzch nie powinien być spieczony, a jego konsystencja powinna sugerować, że w środku jest jeszcze półpłynny, ale jeśli dotkniecie powierzchni, na palcu nie powinna pozostać masa serowa. Sernik po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy go do lodówki na całą noc. Na drugi dzień nakładamy na niego polewę powstałą z wymieszania śmietany z cukrem i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa śmietanowa stężeje na serniku zdejmujemy obręcz tortownicy.

Zszywka przypięta także na tablicach:
przepisy 6.Na słodko... Ciasta, placki, torty, babki
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: