Więcej zszywek ze źródła

kuchennewariacje.pl

Bezglutenowe ciasto jogurto... Bezglutenowe ciasto z trusk... E-book "Bezglutenowe p... Tort bezglutenowy z kremem ... Zupa z młodej kapusty z fas... Bezglutenowa babka cytrynow... Potrawka z fasoli, soczewic... Sałatka z pora z jajkami, s... Jajka faszerowane szynką i ...
jarecka

jarecka

Dodane 16.03 o 16:57 z

kuchennewariacje.pl

Obserwuj

Sernik tiramisu


– 160g herbatników kakaowych
– 30g roztopionego masła
Masa serowa:

– 500g twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie (ewentualnie ser z wiaderka ale dobrej jakości)
– 250ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 3 duże jajka
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 2 łyżki amaretto
– 3 łyżki mąki pszennej
Krem śmietankowy z amaretto:

– 150g serka mascarpone
– 400ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżki likieru amaretto
– 3 łyżki cukru pudru
Przed wykonaniem kremu serek i śmietana winny być mocno schłodzone.
Zaczynamy od wykonania spodu sernika. Ciasteczka i roztopione masło wrzucamy do malaksera bądź blendera i miksujemy na jednolitą masę. Taka masa powinna wyglądać jak mokry piasek. Następnie masę przekładamy do tortownicy (forma 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy dociskając do dna formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Zanim zaczniemy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka i dodać do niej mieloną kawę. Podgrzewamy aż kawa się rozpuści ale nie doprowadzamy do zagotowania śmietany. Gdy kawa się rozpuści ściągamy garnek z palnika i zostawiamy do ostygnięcia – tak aby śmietana miała pokojową temperaturę. Kiedy śmietana przestygnie w misie miksera umieszczamy twaróg, śmietanę z kawą, cukier, jajka, amaretto, mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Aby sernik nie wyrósł a później opadł staramy się miksować jak najkrócej żeby nie napowietrzyć masy. Przygotowaną masę przelewamy na wyłożony spód i pieczemy w temperaturze 150 stopni (grzałka góra/dół) przez ok. 45 minut (lub troszkę dłużej) aby powierzchnia sernika była ścięta i lekko wypieczona. Po upieczeniu wyjmujemy sernik, studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Wykonanie kremu śmietankowego

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż powstanie gęsty krem, który wykładamy na schłodzony sernik. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby krem nieco stężał.

Gotowy sernik tiramisu przed podaniem oprószamy kakao

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: