Więcej zszywek z tablicy

Serniki

Sernik chałwowy (bez piecze...
Sernik Bounty
sernik na zimno z czarną po...
Sernik z musem kokosowym
Śnieżny puch -lekka chmurka...
Sernik wiedeński
Sernik z czekoladowym musem...
Sernik na zimno z musem tru...
Sernik Pina Colada

Składni...
PRZEPYSZNY SERNIK "STR...
Sernik waniliowy bez piecze...
PYSZNY !!! Sernik orzechowy...
SERNIK PUSZYSTY JAK CHMURKA...
SERNIK BIAŁY Z MUSEM CZEKOL...
SERNIK WANILIOWY 

Składnik...
Sernik nowojorski Marthy St...

Więcej zszywek ze źródła

www.mysweetworld.pl

Serniczki wiedeńskie z pole... Serniczki wiedeńskie z pole... ciastka cytrynowe fit guziczki Sernik waniliowy bez pieczenia Genialny torcik bez pieczen... Prosta beza z kremem jogurt... Szarlotka z połówkami jabłe... Sernik waniliowy bez piecze...
Anulek3

Anulek3 od kawka1

Dodane 29.10 o 21:28 z

www.mysweetworld.pl

Obserwuj

Sernik waniliowy bez pieczenia


Składniki na tortownicę o średnicy około 18-22 cm:*
500 g twarogu sernikowego w wiaderku (użyłam 1/2 opakowania Vitello)
2/3 szklanki cukru
5 żółtek (skorupki jak sparzyć wrzątkiem przed oddzielaniem żółtek)
szczypta soli
2 łyżeczki pasty z nasion wanilii lub ziarenka z jednej laski wan./opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego

200 ml śmietanki kremówki 30% (łącznie potrzebne będzie 500 ml)

4 płaskie łyżeczki żelatyny+ 50 ml wrzątku

na polewę panna cotta:

250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub np.2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka żelatyny (użyłam Gelwe)
na sos czekoladowy:
1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
pozostałe 50 ml śmietanki 30%
* sernik przygotowałam w tortownicy 18 cm

W niedużym wąskim naczyniu ubić śmietankę.
Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować cieniutką warstwą oleju, używając ręcznika papierowego. (Ułatwi to wyjmowanie sernika z formy).

W misce umieścić żółtka, dodać szczyptę soli, pastę z wanilii (lub jej zamiennik) oraz cukier i ucierać mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Dodać twaróg i ucierać do połączenia. Dodać ubitą śmietanę i jeszcze chwilę miksować na wolnych obrotach. Wlać jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie rozprowadzić ją mikserem w masie. Wylać do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Przygotować panna cottę. W rondelku podgrzać na wolnym ogniu śmietankę z cukrem i pastą wanilii (lub jej zamiennikiem). Gdy tylko cukier się rozpuści (trzeba wymieszać ) a śmietanka zacznie delikatnie wrzeć zdjąć rondelek z palnika. Wsypać żelatynę (już nie podgrzewać) i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i przelać na sernik. Tortownicę zabezpieczyć folią spożywczą. Sernik schładzać minimum 2 godziny.

Wyjąć z formy oddzielając delikatnie nożykiem lub ogrzewając rant tortownicy nad parą wodną. Wystarczy zagotować w rondelku wodę i ogrzać tortownicę okręcając ją wokół własnej osi nad parą.

Wodę w rondelku będziemy też potrzebować do zrobienia sosu czekoladowego ;)

Na rondelku z gotującą się na wolnym ogniu wodą położyć miskę. W misce umieścić połamaną czekoladę oraz pozostałe 50 ml śmietanki. Podgrzewać w ten sposób, aż czekolada zmięknie, dopiero wtedy wymieszać całość na gładki sos. Wystudzić i polewać nim kawałki sernika lub po całości z wierzchu. Udekorować świeżymi owocami :) Przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY