Tradycje polskiego kabaretu w kulturze XX wieku


Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

Wielkanoc
Zostały ziemniaki z obiadu?
...
pieczarki
sandacz
kokosanki
maślane
pierogi trochę inaczej
pierogi
pycha
Sernik z białą czekoladą i ...
KREMOWE SERNICZKI Z OWOCAMI...
Sernik na zimno z galaretką...
sernik na zimno z mlekiem w...
babeczki
Sernik
Czekoladowe babeczki
Ciasto
placki z jabłkiem
Ryba
Ciasto Mech Leśny - ze szpi...
Kokosowy Puch (bez pieczenia)
Śniadanie fit z jogurtem, o...
...
Razowe krokiety według Ewy ...
Placki z cukinii
Admi

Admi od kociak23

Dodane 30.09 o 16:37
Obserwuj
Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym 


sernik z biala czekolada
 
Lekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady, migdałów i owoców. Do sosu możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, każda wersja będzie smaczna. Sernik jest bez żelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam…
 
sernik z biala czekolada
 
Składniki:
Spód:
200g ciasteczek amarettini
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 
Masa serowa:
350g białej czekolady
130g śmietany kremówki 36%
600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Sos owocowy:
150g jagód (mrożone lub świeże)
150g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
wiórki z białej czekolady do posypania
Spód:
1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno).

2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia – czekolada ma mieć temperaturę pokojową, nie może być ciepła.

3. Śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać mikserem z aromatem waniliowym.

4. Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie wymieszać. Masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła (zrobi się bardzo gęsta), ale proszę się tym nie przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache). 

5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).

Sos owocowy:
6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym). 

7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia do całkowitego ostygnięcia. 

8...

Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym



sernik z biala czekolada

Lekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady, migdałów i owoców. Do sosu możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, każda wersja będzie smaczna. Sernik jest bez żelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam…

sernik z biala czekolada

Składniki:
Spód:
200g ciasteczek amarettini
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
350g białej czekolady
130g śmietany kremówki 36%
600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Sos owocowy:
150g jagód (mrożone lub świeże)
150g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
wiórki z białej czekolady do posypania
Spód:
1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno).

2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia – czekolada ma mieć temperaturę pokojową, nie może być ciepła.

3. Śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać mikserem z aromatem waniliowym.

4. Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie wymieszać. Masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła (zrobi się bardzo gęsta), ale proszę się tym nie przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache).

5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).

Sos owocowy:
6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym).

7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia do całkowitego ostygnięcia.

8...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: