Więcej zszywek ze źródła

pysznoscislodkosci.blogspot.com

Mini ciasteczka z ciasta fr... Francuskie kwiatuszki 


  ... Sernik gotowany na biszkopc... Pianka na biszkoptach 


  ... Sernik królewski 

 Ciasto:... Ambrozja 


    2 litry mle... Karpatka z malinami 

 Cias... Makowa panienka 

 Biszkopt... Tort z owocami 


Biszkopt:...

Sernik z kajmakiem


Ciasto kruche:

30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
10 dag masła
1 łyżka smalcu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia




Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce.
Ciastem wykładamy dużą blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor.

Masa serowa:

1,5 kg zmielonego sera (może być z wiaderka)
30 dag cukru
250 ml śmietany
125 ml oleju
2 jajka
4 żółtka
250 ml mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej




Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę
oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut
w temperaturze 180 stopni.
Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową.

Beza orzechowa:

6 białek
5 łyżek cukru
80 g zmielonych orzechów
120 g posiekanych orzechów
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka maki pszennej



Białka ubijamy na sztywno pianę.
Dodajemy stopniowo cukier.
Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony sernik.
Pieczemy około 30 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku
z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

Masa kajmakowa:
1 puszka gotowego kajmaku
20 dag masła

Masło miksujemy,
dodając stopniowo kajmak.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy
na całkowicie zimnej bezie orzechowej.

Prażony słonecznik:
200 g słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy
masło z cukrem.
Dodajemy słonecznik i prażymy na złoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowym słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY