
Sernik z karmelem
Spód:
-250g masła lub margaryny
-370g herbatników kakaowych
Masa karmelowa:
-1 1/2 szkl cukru
-190ml wody
-250ml kremówki
-80g orzeszków ziemnych solonych
Masa serowa:
-400g serka homogenizowanego naturalnego w temp. pokojowej
-100g białej czekolady
-1/2 szkl cukru pudru
-2/3 szkl kremówki
-4 łyżeczki żelatyny
-ok 4-5 łyżek zimnej wody
Dekoracja:
-mleczna czekolada
Spód: Herbatniki rozdrobnić w woreczku za pomocą wałka. Masło rozpuścić i wlać do herbatników, wymieszać i wylepić dokładnie dno i boki tortownicy (śr. 22cm). Wstawić do lodówki.
W tym czasie zrobić masę karmelową: cukier i wodę przełożyć do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając do czasu aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i zostawić na ok 15-20 minut. Pilnować aby pod koniec czasu w porę zdjąć z ognia bo karmel może się przypalić. Wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu mieszając. UWAGA: karmel będzie gotowy jeśli zauważymy, ze zaczyna gęstnieć. Najlepiej to sprawdzić przez wylanie kropli na talerz. Jeśli zastygnie to karmel jest gotowy.
Karmel lekko przestudzić przez ok 15 minut i wrzucić orzeszki. Wymieszać i wylać na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na ok 3 godziny.
Masa serowa: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby nieco przestygła. W misce zmiksować serki, śmietankę, cukier puder i białą czekoladę. Żelatynę wymieszać z zimną wodą i podgrzewać do rozpuszczenia. Przestudzić i wlać do masy serowej. Zmiksować. Masę wylać na karmel. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na serniczek formując fantazyjne esy-floresy. Odstawić do zastygnięcia.
Zajadać ze smakiem!
Polubili:
szymanko1
Ninekkk
Julson_69
Julka19925
Anek0208
nestinesti
madziula4234
Anielica1100
kamilatoja
justysia2618
oraz 17 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
0
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.