Sernik z mlekiem kokosowym
"Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu"
Na dno;
200 g. kakaowych herbatników
150 g. masła , jeśli masa będzie sypka można dołożyć do 200 g.
Biała masa;
500 g. serka mascarpone
500 ml. śmietanki 30 lub 36 %
300 ml. mleka kokosowego
100 ml. zimnej wody
40 g. żelatyny
5 łyżek cukru pudru
Płatki kokosowe do dekoracji.
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm.
Dno należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło topimy w rondelku. Herbatniki kruszymy. Masło z pokruszonymi ciastkami łączymy. Wykładamy dno blachy i odkładamy w chłodne miejsce.
Śmietankę należy ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder. Miksować na średnich obrotach. Na końcu wlać mleko kokosowe. Wymieszać mikserem.
Do kubka wsypać żelatynę i zalać 100 ml. zimnej wody. Odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
Ja to zrobiłam, przed przystąpieniem zrobienia masy.
Po 15-tu minutach garnuszek umieścić na kuchence i lekko podgrzewać. Nie można dopuścić do zagotowania. Wystudzoną żelatynę wlewamy małymi porcjami do białej masy.
Całość wylewamy na spód z herbatników.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny.
Dekorujemy płatkami kokosowymi.
Użytkownicy także przypinają:
3
1
1
Ciasto Princeska kokosowa
kawowa Chyba czas najwyższy ,,przerzucić się'' z ulubionego ciasta raffaello na krakersach na...
0
1
0
Ciasto bez pieczenia Tortownica 30,5 x 11,7 ...
bettypasja Ciasto bez pieczenia
Tortownica 30,5 x 11,7
650ml wrzącej wody,
2 galaretki malinowe
400g mrożo...
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
darkstar8494
Zszywka udostępniła twój post na fb :D
Fashionistka022
A da się czymś zastąpić tą żelatynę ??