Więcej zszywek z tablicy

kuchnia - do chleba

Składniki

    1 kg cukinii...
PASTY DO PIECZYWA
 Pasty do...
PASZTET Z SELERA, PIETRUSZK...
Warzywny pasztet z selera, ...
OSTRA MUSZTARDA ANGIELSKA

...
MUSZTARDA PEŁNOZIARNISTA Z ...
MUSZTARDA AMERYKAŃSKA



na...
MUSZTARDA FRANCUSKA

na 2 s...
Musztarda



na 1 słoik o p...
Szybkie pesto z pieczonej d...
Kawior z bakłażana

Składni...
Wegetariański smalec z jabł...
asta do chleba z brokuła i ...
Domowe masło orzechowe

   ...
batoniki

Składniki:

    4...
Pasta kanapkowa z bobu z do...

Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

ŁOSOŚ TERIYAKI Składniki

    1 kg cukinii... PIECZONE WARZYWA KORZENIOWE... KAKAOWE CIASTO BEZ PIECZENIA Makaron "Caprese"... Świąteczne gwiazdki Ciastka z masłem orzechowym... Placek z Ligurii
Placek dro... Focaccia z pomidorkami kokt...
wiedzmanna

wiedzmanna

Dodane 31.01 o 20:43 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

Składniki


1 kg cukinii (3 średnie sztuki)
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
3/4 szklanki bułki tartej
5 łyżek kaszy manny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka
sól, pieprz, po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy, suszonego oregano

oraz

papier do pieczenia
mała podłużna forma keksowa

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Cukinię umyć, osuszyć, przyciąć na końcach, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce ale o małych oczkach.
Cukinię i cebulę umieścić w większej misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. Odstawić na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłożyć ją na sito i bardzo dokładnie odsączyć (dociskać dłonią aby pozbyć się jak największej ilości soków).
Do odciśniętej cukinii dodać obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny, natkę pietruszki i jajka. Doprawić pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie wyrobić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę cukiniową wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepać, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę i 15 minut (lub nieco dłużej, do zrumienienia). Całkowicie ostudzić.

Wskazówki

Przed pieczeniem na pasztet można położyć listki natki pietruszki oraz posiekany szczypiorek, posmarować pędzelkiem po wierzchu oliwą.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: