Więcej zszywek z tablicy

Jedzonko :)

Tort czekoladowo malinowy
...
Orzeźwiający napój na upały
Torcik :D
Ciasto fale dunaju
Magiczna babka

Kakaowe cia...
Składniki:

    200 g gorzk...
MAXI KING CIASTO  SKLADNIKI...
paula72

paula72 od zoom

Dodane 12.07 o 16:58
Przypięte z Składniki: 200...
Obserwuj
Składniki:

    200 g gorzkiej czekolady
    200 g masła
    400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
    5 jajek
    110 g mąki pszennej
    400 g serka kremowego  typu Philadelphia (można użyć twarogu wcześniej zmielonego)
    cukier wanilinowy (16 g) lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    120 g świeżych malin (mogą być mrożone)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blaszkę 20 x 30 cm (może być mniejsza) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać szpatułką. 3/4 mikstury przełożyć do blaszki, wyrównać.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier wanilinowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Masę serową wylać na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, należy to robić ostrożnie).

Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut (przepis zaleca 40 - 45 minut). Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku.

Składniki:


200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
5 jajek
110 g mąki pszennej
400 g serka kremowego typu Philadelphia (można użyć twarogu wcześniej zmielonego)
cukier wanilinowy (16 g) lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g świeżych malin (mogą być mrożone)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blaszkę 20 x 30 cm (może być mniejsza) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać szpatułką. 3/4 mikstury przełożyć do blaszki, wyrównać.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier wanilinowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Masę serową wylać na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, należy to robić ostrożnie).

Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut (przepis zaleca 40 - 45 minut). Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku.

Zgłoś naruszenie

agawa1

Faktycznie pyszne ciasto,ale ja zmniejszyłam ilość cukru i jest i tak bardzo słodkie,więc następnym razem dam jeszcze mniej. A ciemne ciasto faktycznie bardzo gęste i ciężko je równo rozsmarować na masie serowej. Ale ja porobilam placki z tego ciemnego ciasta,lekko wymieszać,Ali się z masą sernikowa i wyszło bardzo ładne,taka zebra.

30.04 o 16:51       | 

AroundMyHeart

zrobiłam, wszystko pięknie ciasto w smaku ok na początku jak zwykłe ciasto ale po jednym kawałku chce się jeść i jeść natomiast nie byłam w stanie rozmieścić masy czekoladowej na serze nie wiem jak wam się udało ale na następny raz wymyśliłam, że albo zrobię porcje 2x bo jest pyszne a małe albo schłodzę masę czekoladową i rozwałkuję i dopiero położę. Ale przepis ok i polecam

13.11 o 15:50    | 

Sparco

Jest przepyszne :) Polecam:))))

25.07 o 9:13    | 

moniaaleoryginalnie

robilam, najlepsze ciasto jakie jadlam ( a jadlam duzo)

30.06 o 23:25       | 

kasiulqa92

brzmi pysznie !!!

26.06 o 21:49    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY