yerak

yerak od Niesforna

Dodane 3.11 o 16:01
Obserwuj
Składniki : 200g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 230g mąki 30g ciemnego kakao Miękkie masło ucieramy dokładnie w misce, wsypujemy cukier puder i dalej ucieramy ok 2 minuty. Dodajemy żółtko, esencję waniliową. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy chwilkę mikserem, a następnie zagniatamy rękoma ciasto; jest bardzo miękkie ale takie ma być. Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Zawijamy osobno w folię spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie należy podsypując mąką rozwałkować na grubość ok 2-3mm. Z ciasta ciemnego wycinamy kółka szklanką a z jasnego np kieliszkiem 2/1 na jedno duże kółko dwa małe. Duże koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy jasny pyszczek, a drugi mały przekrawamy nożem i nakładamy uszy Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st w termoobiegu około 8-10 minut. Kiedy ostygną robimy oczy z lukru i buźkę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Oczy też można zrobić z białej czekolady. lukier: 4 łyżeczki cukru pudru utrzeć z odrobiną śmietany dosłownie na czubku łyżeczki; lukier musi być gęsty żeby się nie rozpłynął.

Składniki : 200g masła w temperaturze pokojowej 100g

cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 230g mąki 30g ciemnego kakao Miękkie masło ucieramy dokładnie w misce, wsypujemy cukier puder i dalej ucieramy ok 2 minuty. Dodajemy żółtko, esencję waniliową. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy chwilkę mikserem, a następnie zagniatamy rękoma ciasto; jest bardzo miękkie ale takie ma być. Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Zawijamy osobno w folię spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie należy podsypując mąką rozwałkować na grubość ok 2-3mm. Z ciasta ciemnego wycinamy kółka szklanką a z jasnego np kieliszkiem 2/1 na jedno duże kółko dwa małe. Duże koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy jasny pyszczek, a drugi mały przekrawamy nożem i nakładamy uszy Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st w termoobiegu około 8-10 minut. Kiedy ostygną robimy oczy z lukru i buźkę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Oczy też można zrobić z białej czekolady. lukier: 4 łyżeczki cukru pudru utrzeć z odrobiną śmietany dosłownie na czubku łyżeczki; lukier musi być gęsty żeby się nie rozpłynął.

Zgłoś naruszenie

Olinskap

sweet

15.02 o 13:53       | 

Tamara123544

sweet ale czego są czarne???

29.10 o 22:32       |  1

wiolinda22

srarny nie czarny, kakao sama robiłam to wiem że takie wychodzi

15.10 o 22:19      3  |  3 Pokaż odpowiedzi

weronikax2

piękne

15.10 o 10:58       | 

Aljenos

To nie jest kakao tylko barwnik sporzywczy czarny.

14.10 o 0:01      1  |  Pokaż odpowiedzi

Yffonka

piękne

12.10 o 15:41       | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY