Składniki : Składniki na słoiczek pojemności 250
ml cytryna 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/3 filiżanki rumu Cytrynę szorujemy dokładnie pod wodą, sparzamy, kroimy w cienkie plasterki. Układamy w wyparzonych słoikach. Zasypujemy cukrem, wstrząsamy. Można poczekać aż cukier się rozpuści lub od razu zalać rumem. Po zalaniu rumem słoiki szczelnie zakręcamy i mocno wstrząsamy. Robimy tak od czasu do czasu aż cukier się rozpuści i już gotowe. Dodajemy do herbaty plasterek cytrynki i trochę zalewy. Tak przygotowane słoiczki można przechowywać bardzo długo,pół roku a nawet dłużej.
Użytkownicy także przypinają:
Andzia_M
Idealne na zimowe wieczory
nikozja
ja polecam z cukrem. ma troche inne wlaściwości przy takich "przetworach". Czytalam trochę w internecie, że mozna zastąpić cukier miodem ale ja użylam cukru. I cherbatka z cytrynką wyszła pyszna :)))
EWCIA1014
cukier czy miod?, bo na rysunku ewidentnie widac miod