SKŁADNIKI 2 PORCJE 2 porcje makaronu (około 120
g)100 - 150 g boczku100 - 150 g cukinii1 łyżka masłaokoło 4 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie) SOS 2 żółtka1 pełna łyżka serka mascarpone (lub 3 łyżki gęstej śmietany kremowej 30%)1 łyżka miękkiego masła1 łyżka oliwy extra vergine PRZYGOTOWANIE Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę masła, smażyć na dużym ogniumieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone, masło i oliwa extra vergine.Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu włożyć na patelnię z cukinią, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia. Na koniec dodać tarty parmezan jeśli go używamy.
Użytkownicy także przypinają: