Więcej zszywek z tablicy

food

Domowy sok "Kubuś"...
....
Lecznice soki :)
domowe sosy sałatkowe
Domowa, zdrowa czekolada.

...
Polecam! Ciasto bounty <3
Budyń jaglany z kaszy jagla...
Przepis na domowe toffifee ...
EKSPRESOWE CIASTO SNIEŻNY P...
Śnieżny  Puch .
Ciasto Śnie...
Składniki :
200g masła w te...
Malibu -zrób sama Ilość: 2 ...
ekstra Sernik Raffaello na ...
Pełnoziarnista szarlotka 
b...
Pierogi z pieca z kurczakie...
Chleb pita

Mięciutkie, pus...
m884g

m884g od Cienbebe

Dodane 31.10 o 16:22
Obserwuj
Składniki :
200g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
230g mąki 
30g ciemnego kakao


Miękkie masło ucieramy dokładnie w misce, wsypujemy cukier puder i dalej ucieramy ok 2 minuty. 
Dodajemy żółtko, esencję waniliową. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy chwilkę mikserem, a następnie zagniatamy rękoma ciasto; jest bardzo miękkie ale takie ma być.

Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Zawijamy osobno w folię spożywczą i wkładamy na około 
godzinę do lodówki. Po tym czasie należy podsypując mąką rozwałkować na grubość ok 2-3mm.
Z ciasta ciemnego wycinamy kółka szklanką a z jasnego np kieliszkiem 2/1 na jedno duże kółko dwa małe.
Duże koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy jasny pyszczek, a drugi mały przekrawamy nożem i nakładamy uszy
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st w termoobiegu około 8-10 minut.


Kiedy ostygną robimy oczy z lukru i buźkę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Oczy też można zrobić z białej czekolady.

lukier: 4 łyżeczki cukru pudru utrzeć z odrobiną śmietany dosłownie na czubku łyżeczki; lukier musi być gęsty żeby się nie rozpłynął.

Składniki :

200g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
230g mąki
30g ciemnego kakao


Miękkie masło ucieramy dokładnie w misce, wsypujemy cukier puder i dalej ucieramy ok 2 minuty.
Dodajemy żółtko, esencję waniliową. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy chwilkę mikserem, a następnie zagniatamy rękoma ciasto; jest bardzo miękkie ale takie ma być.

Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Zawijamy osobno w folię spożywczą i wkładamy na około
godzinę do lodówki. Po tym czasie należy podsypując mąką rozwałkować na grubość ok 2-3mm.
Z ciasta ciemnego wycinamy kółka szklanką a z jasnego np kieliszkiem 2/1 na jedno duże kółko dwa małe.
Duże koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy jasny pyszczek, a drugi mały przekrawamy nożem i nakładamy uszy
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st w termoobiegu około 8-10 minut.


Kiedy ostygną robimy oczy z lukru i buźkę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Oczy też można zrobić z białej czekolady.

lukier: 4 łyżeczki cukru pudru utrzeć z odrobiną śmietany dosłownie na czubku łyżeczki; lukier musi być gęsty żeby się nie rozpłynął.

Zgłoś naruszenie

Olinskap

sweet

15.02 o 13:53       | 

Tamara123544

sweet ale czego są czarne???

29.10 o 22:32       |  1

wiolinda22

srarny nie czarny, kakao sama robiłam to wiem że takie wychodzi

15.10 o 22:19      3  |  3 Pokaż odpowiedzi

weronikax2

piękne

15.10 o 10:58       | 

Aljenos

To nie jest kakao tylko barwnik sporzywczy czarny.

14.10 o 0:01      1  |  Pokaż odpowiedzi

Yffonka

piękne

12.10 o 15:41       | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY