

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 duża bułka pszenna
3 łyżki bułki tartej
1 surowe jajko
2 małe ząbki czosnku
3 jajka ugotowane na twardo
3 średnie ogórki konserwowe
1/2 papryki czerwonej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 płaska łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
odrobina magi (opcjonalnie)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Sposób Przygotowania:
Bułkę pszenną wcześniej namoczyć w wodzie.Następnie dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
Mięso przełożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,bułkę tartą,surowe jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.Całość dokładnie wyrobić.
Ogórki oraz paprykę pokroić w drobną kostkę ,ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pół.
Z mięsa mielonego uformować na mokrej szklanej desce placki grubości 1 cm.(6 sztuk).
Na każdym placku na środku ułożyć po ok 1 łyżeczce papryki oraz ogórka ,a następnie jajko żółtkiem do dołu.Za pomocą dużego noża złożyć brzegi mięsa do środka i uformować na kształt kotleta mielonego.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
+1
innych
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: