Więcej zszywek z tablicy

ciasta i desery

Ciasto lodowiec
Ciasteczka orzeszki z kreme...
Zimowa herbata z pomarańczą...
zamiennik szarlotki
Ciasto "Weselna Dama&q...
jagody + banan + serek wani...
Orzech i czekolada
Kostka orzechowa
Lingontårta czyli kruche ci...
***
rolada boczkowa z pieczarkami
ciasto bez pieczenia
Chlebki z maki kokosowej z ...
Składniki na 8-9 porcji: na...
Składniki: 6 jajek – osobno...
;))
Składniki na 10 babeczek: 1...
Sernik Oreo - ilovebake.pl
Migdałowiec Składniki: 1 li...
Ciasto Shrek
Rolada biszkoptowa Raffaello
Ciasteczka jaglane z orzech...
CIASTO SALCESON Z WAFLI SKŁ...

Więcej zszywek ze źródła

www.malacukierenka.pl

*-* Kruche ciasteczka z witraże... Ciasto z gruszkami i serkie... czekoladowe maffiny Czekoladowe ciasto z gruszk... Aromatyczne ciasto ze śliwk... Szarlotka z dużą ilością ja... Sernik na zimno z truskawka... Komosa ryżowa na mleku rośl...

Składniki: 6 jajek – osobno żółtka i białka

1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500ml wody) 1 szklanka umytych, osączonych jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka (użyłam niebieskiej) 1 fix do śmietany 1-2 łyżki cukru pudru 2 szklanki umytych, osączonych jagód Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 7. Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Keksówkę o wymiarach 25x12cm lub inne naczynie wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej rozpuszczoną galaretkę i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Następnie ściągnąć z galaretki folię i pokroić ją w kostkę. 8. Pozostałe dwie galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Śmietankę kremówkę 500ml ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć. Wierzch: 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami. 11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 12. Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na...

Zszywka przypięta także na tablicach:
♣ Słodkie inspiracje ♣ Uzależniająco pyszne :) ciasta i desery ciasia +4 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: