Składniki: ciasto na pizze: 300 g mąki pszennej 200
ml wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku sos i dodatki: puszka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy zioła prowansalskie, sól pieprz - po szczypcie 100 g wędliny drobiowej 200 g mozzarelli KROK 1: Wszystkie składniki na ciasto na pizze mieszam, a potem wyrabiam. Ma konsystencję podobną do pierogowego ciasta. W tym czasie robię sos podsmażając przecier pomidorowy z oliwą i przyprawami. KROK 2: Dzielę na 3 części, bo będą z tego 3 pizze. KROK 3: Wałkuję na blacie podsypanym mąką. KROK 4: Patelnię (zimną) smaruję lekko olejem lub oliwą i kładę rozwałkowany płat. Stawiam na ogniu i podsmażam, aż od spodu będzie zrumieniona. Wtedy obracam i smaruję sosem. KROK 5: Nakładam dodatki i przykrywam pokrywą. Tak smażę aż roztopi się ser, a dół będzie rumiany. Podaję póki gorąca!
Użytkownicy także przypinają:
nie_dzis
Całkiem dobra :) to nie to samo co z ciasta drożdżowego, ale jest OK.
tulusiu
może być ciekawe, spróbuję
rakwspak1962
wypróbujemy...