Składniki Filet z łososia ok.
300-400g Śmietana kwaśna 18% do zup i sosów 200g Musztarda chrzanowa 2 łyżeczki Olej rzepakowy Pieprz do smaku Sól do smaku Koperek 1 pęczek Pietruszka 1 pęczek Cytryna 1 mały kawałek Żółtko 1 sztuka DSC_0373 Wykonanie: Filety umyć i pokroić na porcje podobnej wielkości. Doprawić je solą i pieprzem, po czym skropić sokiem z cytryny. Filety z łososia smażyć około 5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i przykryć talerzykiem, by ryba nie ostygła i nie przesuszyła się. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać musztardę, wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i zagotować, delikatnie mieszając. Do sosu dodać posiekany koperek, pietruszkę i żółtko. Mieszać do czasu aż sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem, polać nim filety z łososia. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają: