Składniki na 12 babeczek:
160 g masła120 g drobnego cukru do wypieków165 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii3 łyżki mleka50 g mlecznej czekolady, posiekanej na drobne kawałkiponadto: batoniki kinder bueno do nadziania babeczek (niekoniecznie) + do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać pastę z wanilii, mleko i zmiksować.
Do powstałej masy dodać odłożone przesiane suche składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać kawałki czekolady.
Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. W środek każdej babeczki wcisnąć kawałek batonika (niekoniecznie).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem z serka kremowego:
2 opakowania serka kremowego philadelhpia (każde opakowanie 200 g)2 łyżki nutelli
W misie miksera umieścić schłodzony serek kremowy dodać nutellę ze słoiczka i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu, nie dłużej. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Krem wycisnąć na babeczki wedle swojej fantazji :-). Na wierzch każdej babeczki położyć kawałek Kinder Bueno, ozdobić zygzakami z nutelli (zygzaki wyciskamy z woreczka lub rękawa z odciętą końcówką).
Przechowywać w lodówce.
Użytkownicy także przypinają: