Z przyjacielem łatwiej jest pokonywać trudności: "Kamienie na szaniec"


gosia02040204

gosia02040204

Dodane 23.05 o 22:42
Obserwuj

Składniki (na 2 porcje, 1 porcja ok.



2 garście młodych listków botwiny (bez łodyg)
1 większy, upieczony w folii burak *
100-150 g koziej roladki lub innego sera np. camemberta lub ricotty
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich **
sos balsamiczny do skropienia **

* umytego buraka ze skórą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godzinę w 180OC
** podprażone na patelni bez tłuszczu orzechy miksujemy kilkoma obrotami miksera – tak, żeby były zmielone na grubszy piasek
*** tym razem użyłam gotowego sosu kupnego, ale możecie go przyrządzić z tego przepisu (przy przepisie na carpaccio z szynki dojrzewającej)

Przygotowanie:

Liście botwiny dokładnie płuczemy i osuszamy.

Buraka obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, a te z kolei na cztery.

Kozią roladkę kroimy w plasterki.

Układamy na talerzach liście botwinki, na nich kilka kawałków buraka (tworząc okrąg na talerzu). Na burakach układamy plasterki sera (tworząc okrąg) i całość posypujemy zmielonymi orzechami. Układamy kolejną warstwę buraczków i sera, tworząc coraz to mniejsze okręgi. Ponownie posypujemy orzechami i całą sałatkę skrapiamy balsamicznym sosem.

Smacznego!

Polubili: Agatniunia
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: