Składniki (na 2 porcje, 1 porcja ok.
2 garście młodych listków botwiny (bez łodyg)
1 większy, upieczony w folii burak *
100-150 g koziej roladki lub innego sera np. camemberta lub ricotty
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich **
sos balsamiczny do skropienia **
* umytego buraka ze skórą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godzinę w 180OC
** podprażone na patelni bez tłuszczu orzechy miksujemy kilkoma obrotami miksera – tak, żeby były zmielone na grubszy piasek
*** tym razem użyłam gotowego sosu kupnego, ale możecie go przyrządzić z tego przepisu (przy przepisie na carpaccio z szynki dojrzewającej)
Przygotowanie:
Liście botwiny dokładnie płuczemy i osuszamy.
Buraka obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, a te z kolei na cztery.
Kozią roladkę kroimy w plasterki.
Układamy na talerzach liście botwinki, na nich kilka kawałków buraka (tworząc okrąg na talerzu). Na burakach układamy plasterki sera (tworząc okrąg) i całość posypujemy zmielonymi orzechami. Układamy kolejną warstwę buraczków i sera, tworząc coraz to mniejsze okręgi. Ponownie posypujemy orzechami i całą sałatkę skrapiamy balsamicznym sosem.
Smacznego!
Polubili:
Agatniunia
Użytkownicy także przypinają: